„Declaraţia lui Igor Dodon privind Crimeea este catastrofală, alarmantă şi demonstrează, de fapt, că Dodon nu este pregătit pentru a fi preşedintele Republicii Moldova. Un preşedinte de ţară trebuie să fie responsabil de politica externă, de negocieri cu partenerii din regiune, pentru a asigura condiţii cât mai prielnice pentru o bună cooperare şi dezvoltare a ţării. Având în vedere că Dodon a făcut această declaraţie şi a antagonizat Ucraina, cel mai mare vecin, având în vedere că Dodon a făcut declaraţii belicoase şi la adresa României, nu îmi imaginez cum Dodon ar putea asigura echilibru în regiune şi cum ar crea condiţii normale pentru dezvoltarea ţării. Este foarte grav ceea ce spune Dodon”, a explicat Vasile Nedelciuc. 

În context, preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă a mai declarat: „Toţi cei care sunt responsabili trebuie să explice acum omului simplu de ce noi ne opunem recunoaşterii Crimeii ca parte a Rusiei. În mod normal, ar trebui să nu-l susţină la alegeri pe Igor Dodon, pentru că venirea lui ar însemna un fel de venire a lui Trump în SUA. Ar crea nişte situaţii pe care nu ştiu cum le-ar rezolva ulterior”. 

Mai mult, invitatul emisiunii a spus că Dodon a făcut un şir de declaraţii grave privind relaţiile Republicii Moldova cu alte ţări.

„Dodon nu a comis o greşeală în această campanie, el de ani la rând spune acest lucru. L-am auzit de foarte multe ori vorbind necugetat vizavi de relaţiile noastre cu România şi cu alte state”, a punctat Vasile Nedelciuc.

Amintim că ambasadorul ucrainean la Chişinău, Ivan Gnatişin, a fost chemat la Kiev pentru consultări în legătură cu declaraţia candidatului la preşedinţie în RM, Igor Dodon, care a spus recent că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.