„Reglementările Codului Electoral şi cele privind organizarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte stabileşte că turul doi se organizează în aceleaşi condiţii ca şi în turul întâi”, a declarat Alina Russu.

Asta în condiţiile în care, în primul tur al alegerilor, la mai multe secţii de votare s-au format cozi enorme, iar mai mulţi cetăţeni de peste hotare s-au plâns că nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot. 

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale afirmă că este de competenţa Guvernului să identifice necesitatea deschiderii mai multor secţii de votare peste hotare.

„Este prerogativa Guvernului, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Externe, să identifice concentraţia masivă a cetăţenilor de peste hotare şi să ia decizia unde se deschid aceste secţii de votare. Noi, în baza deciziei Guvernului, în termenii stabiliţi, am organizat alegeri în o sută de secţii de votare peste hotare”, a adăugat Alina Russu.

Şefa CEC a declarat că va fi imposibilă şi votarea în baza buletinului de identitate, aşa cum au solicitat mai mulţi cetăţeni de peste hotare.

„Pot vota doar cu paşaportul. Prin asta demonstrează că ei se află pe o anumită perioadă în afara teritoriului RM”, a spus preşedintele CEC.

Precizăm că diaspora s-a mobilizat masiv la alegerile prezidenţiale. La Londra, Paris, Frankfurt şi Bucureşti s-au format cozi la secţiile de votare, iar în unele cazuri concetăţenii noştri au fost nevoiţi să plece la alte birouri, pentru că nu mai erau suficiente buletine de vot. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.