„Deocamdată, constatăm faptul că Plahotniuc - stăpânul real al RM, pretins proeuropean, l-a făcut preşedinte pe prorusul Igor Dodon. Anume televiziunilor lui Plahotniuc Dodon îşi datorează câştigul în alegerile prezidenţiale, dacă acest câştig se confirmă până la urmă. Plahotniuc l-a făcut pe Dodon preşedinte nu în mod direct, ci în mod indirect, calomniind şi aruncând minciuni împotriva Maiei Sandu. Dacă victoria lui Dodon se confirmă, ceea ce nu este deloc sigur, atunci vom avea o coabitare între puterea reală a lui Plahotniuc şi puterea simbolică din oficiul prezidenţial cu împuternicirile foarte reduse ale lui Dodon”, a declarat Socor în cadrul unei intervenţii telefonice la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Dodon va menţine la suprafaţă şi o serie de teme superficiale, susţine expertul, care vor abate atenţia votanţilor de la exploatarea statului şi a populaţiei de către Plahotniuc.

„Pentru a se menţine în acest oficiu prezidenţial cu ajutorul susţinătorilor săi, pentru a nu-i dezamăgi, Dodon va menţine la suprafaţă o serie de teme absolut artificiale, anume pentru a abate atenţia votanţilor de la exploatarea statului şi a populaţiei de către Plahotniuc. În loc să atragă atenţia asupra problemelor reale, Dodon va menţine la suprafaţă teme precum: denumirea limbii, denumirea manualului de istorie, federalizarea RM şi alte teme artificiale. Maia Sandu, Andrei Năstase şi susţinătorii partidelor conduse de ei au făcut foarte bine în campania electorală că nu au susţinut aceste teme artificiale”, a spus analistul politic.

Pe lângă acestea, expertul Fundaţiei Jamestown punctează şi faptul că pentru a nu-şi pierde imaginea de opozant al regimului, Dodon va încerca să critice în mod artificial actuala guvernare.

„În acelaşi timp, pentru a nu-şi pierde aureola de opozant al regimului, pentru a ascunde faptul că Dodon a fost mereu o piesă a sistemului, dânsul va încerca o opoziţie artificială în interiorul sistemului, criticând guvernarea atunci când ea va face greşeli”, a remarcat Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.