Cetăţenii sunt nemulţumiţi că au fost nevoiţi să stea ore în şir la cozi, iar mulţi dintre ei nu au mai reuşit să voteze din cauza că s-au epuizat buletinele de vot în cel puţin 18 secţii de votare.

Ei cer repetarea turul II de scrutin, precum şi demisia ministrului de Externe Andrei Galbur, dar şi a şefei CEC, Alina Russu.

Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi oficiali nu se gândeşte la demisie. Şi dacă şefa CEC măcar a comentat solicitările de a demisiona, atunci ministrul Andrei Galbur nu a venit cu absolut nicio explicaţie, chiar dacă au trecut deja 4 zile de la scrutin.

În 2014, ministrul român de Externe a demisionat chiar a doua zi după alegeri

În cadrul alegerilor prezidenţiale din România, din anul 2014, în diaspora s-a creat o situaţia asemănătoare cu cea a alegerilor din 13 noiembrie.

Atunci România a deschis în diaspora 300 de secţii de votare, dar chiar şi aşa, în ţări precum Spania, Italia, Franţa sau Germania s-au format cozi uriaşe, românii fiind nevoiţi să aştepte ore bune pentru a-şi exercita votul.

Diferenţa vine însă din atitudinea celor responsabili de desfăşurarea scrutinului peste hotare. Astfel, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a demisionat chiar a doua zi după alegeri, recunoscându-şi vina, chiar dacă şi el putea să se agaţe de anumite prevederi ale legislaţiei ce erau de partea sa.

Cetăţenii, societatea civilă şi europarlamentarii cer demisia lui Galbur, Filip îl apără

La Chişinău ministrul Andrei Galbur nu a venit cu explicaţii pentru organizarea dezastruoasă a scrutinului. Mai mult, majoritatea parlamentară şi Partidul Socialiştilor au refuzat audierea acestuia în Parlament, în cadrul şedinţei de joi.

Asta chiar dacă în ultimele zile, mai multe voci au solicitat demisia lui Galbur. Pe lângă protestatari, este vorba despre europarlamentarul Siegfried Mureşan, mai multe voci din societatea civilă, dar şi politicieni precum Maia Sandu sau Andrei Năstase.

În schimb premierul Pavel Filip nu are de gând să-i solicite demisia ministrului. În cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului, acesta a declarat că scrutinul a fost unul „transparent şi corect”, neavând ce-i reproşa ministrului.

Independent