Invitaţii de la Ora Expertizei au comentat incidentele înregistrate în cel de-al doilea tur de scrutin şi consecinţele pe care le-au avut asupra rezultatului final.

„Cine organizează alegerile într-o ţară, Guvernul, iată este Guvernul nocturn Filip care poartă toată răspunderea pentru dezastrul care s-a produs, inclusiv, în diaspora. Ei fraudează pe diferite paliere şi cu inversarea, şi cu diaspora, şi cu Transnistria, Găgăuzia, de când în Găgăuzia 99%, nici pe timpul lui Brejnev nu se vota aşa. Acest lucru a influenţat foarte clar votul final şi, prin urmare, aceste alegeri trebuie declarate nule şi trebuie organizate alegeri repetate”, a declarat membrul Platformei DA Vasile Năstase.

Experţii s-au referit şi la reacţia Comisiei Electorale Centrale, care a respins examinarea petiţiilor semnate de zeci de mii de cetăţeni.

Ceea ce s-a întâmplat în străinătate este o fraudă extraordinar de mare, este crimă penală şi pentru asta trebuie să răspundă fiecare în parte, CEC e compusă din nouă oameni şi fiecare are responsabilitatea lui, poate doi din toţi ăştia care au o parte de independenţă, restul sunt dintr-o gaşcă, cea a oligarhiei criminale care îndeplinesc strict ordinele lui Plahotniuc”, a adăugat Vasile Năstase.

„CEC este prima structură care trebuie să reacţioneze la aceste lucruri, înţeleg că ea nu poate face investigaţii, dar ea e prima interesată să demonstreze că alegerile sunt corecte şi libere”, a adăugat Nicolae Roşca, doctor în drept.

„Pe noi trebuie să ne intereseze cum şi-a făcut treaba ministerul de Externe, Biroul de Relaţii cu Diaspora. Faptul că nu au votat atâţia oameni, în mod firesc a afectat extrem de mult procesul şi buna desfăşurare a procesului electoral este evident că urmează cineva să răspundă”, a spus preşedintele Centrului de Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan.

Prim-vicepreşedintele PD nu a comentat acuzaţiile la adresa sa, iar serviciul de presă al Guvernului nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacţie. Anterior, preşedintele CEC, Alina Russu, a spus că nu comentează solicitările politice.