Maia San­du a reu­şit să atra­gă în cel de-al doi­lea tur cu 63,911 mai mul­ţi votan­ţi decât a atras con­tra­can­di­da­tul său, Igor Dodon, scrie Ziarul de Gardă. În ţară, lide­ra Par­ti­du­lui Acţiu­ne şi Soli­da­ri­ta­te (PAS) a obţi­nut cea mai mare creş­te­re în ora­şul Chi­şi­nău, unde a fost vota­tă cu aproa­pe 30 de mii de ale­gă­to­ri mai mult decât în turul I. Cea mai mare creş­te­re a fost înre­gis­tra­tă în sec­to­rul Bota­ni­ca, cu pes­te 7000 de votu­ri mai mult. În Chi­şi­nău, Maia San­du a obţi­nut cel mai mare număr de votu­ri în sec­to­rul Cio­ca­na unde a fost vota­tă de 29,788 de ale­gă­to­ri, cu 5.444 mai mul­ţi decât în pri­mul tur.

În ţară, cea mai mare creş­te­re a fost înre­gis­tra­tă în raio­nul Orhei, unde pen­tru Maia San­du au votat cu aproa­pe 9 mii mai mul­ţi oame­ni decât în pri­mul tur. Situ­a­ţia este aproa­pe iden­ti­că şi în raio­nul Călă­raşi, unde can­di­da­ta PAS a fost vota­tă în turul II de 63.98 % din­tre ale­gă­to­ri, cu aproa­pe 9 mii de votu­ri mai mult.

În alte 9 regiu­ni din ţară, Maia San­du a obţi­nut cu pes­te 4000 de votu­ri mai mult în turul al doi­lea, decât pe 30 octom­brie. Aces­tea sunt rai­oa­ne­le Hân­ceşti, Cahul, Ane­nii Noi, Cău­şe­ni, Cimiş­lia, Cri­u­le­ni, Ialo­ve­ni, Stră­şe­ni şi Unghe­ni.

Cele mai puţi­ne votu­ri lide­ra PAS le-a obţi­nut în r. Tara­clia şi regiu­nea găgă­u­ză, în ambe­le turu­ri. În Tara­clia, Maia San­du a obţi­nut 726 de votu­ri în turul II, cu 199 de votu­ri mai mult decât în pri­mul. În regiu­nea găgă­u­ză numă­rul votan­ţi­lor a cres­cut până la 748, cu 136 mai mult com­pa­ra­tiv cu pri­mul tur. În cele 2 regiu­ni, Igor Dodon a obţi­nut un pro­cen­taj aproa­pe de maxim.

Cea mai mare creş­te­re a numă­ru­lui de votan­ţi a fost înre­gis­tra­tă în dias­po­ră, unde Maia San­du a obţi­nut 86.18 % din votu­ri. Dacă în pri­mul tur, lide­ra PAS a obţi­nut 50 999 de votu­ri, în cel de-al doi­lea tur numă­rul votan­ţi­lor s-a dub­lat.

Bilan­ţul pre­zen­tat de CEC după pro­ce­sa­rea tutu­ror pro­ce­se­lor ver­ba­le, ara­tă că Igor Dodon a acu­mu­lat 834,080 de votu­ri, ceea ce repre­zin­tă 52.11%, iar pen­tru Maia San­du au votat 766,593 ale­gă­to­ri, sau 47.89%.