„Poate ar fi cazul să introducem un subiect pe ordinea de zi să examinăm petiţia online prin care cere demisia CEC şi a ministrului de Externe pentru neglijarea gravă şi îngrădirea dreptului la vot a cetăţenilor moldoveni care au vrut să voteze în străinătate, însă acest drept nu le-a fost asigurat. Este o petiţie online semnată deja de peste 18 mii de oameni. Această cifră ne obligă să o examinăm într-o şedinţă publică a CEC”, a propus membrul CEC Sergiu Gurduza.

„Aveţi competenţe în calitate de membru al CEC. Dacă consideraţi că petiţa trebuie să o examinăm în cadrul şedinţei CEC, faceţi propunerile pentru ordinea de zi”, a fost replica preşedintelui CEC.

Întrebată ulterior de jurnalişti dacă îşi va da demisia, Alina Russu a răspuns: „Nu vreau să comentez solicitările politice”.

Liderul PAS Maia Sandu a solicitat ajutorul cetăţenilor pentru a înregistra toate abaterile din ziua scrutinului. Totodată, moldovenii de peste hotare care nu au reuşit să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot sunt îndemnaţi să scrie o contestaţie, potrivit unui model plasat pe site-ul unpaspentru.md, iar ulterior să o expedieze pe adresa electronică: [email protected].

În acelaşi timp, cei care consideră că autorităţile au fraudat alegerile pot semna o petiţie online pe site-ul formaţiunii PAS. Candidatul comun al partidelor de centru-dreapta atenţionează că toate probele trebuie depuse până pe 16 noiembrie, ora 12:00. Maia Sandu mai scrie că va sesiza Serviciul de Informaţii şi Securitate şi va cere investigarea apelului telefonic în baza căruia CEC a decis suplimentarea numărului de buletine de vot pentru regiunea transnistreană.