Socialistul vopsit a fost deja felicitat de Kremlin

Socialiştii, care l-au susţinut în alegeri pe Dodon, s-au grupat în jurul unor afaceri bine ascunse, printre care se numără şi ceva legături cu companii offshore deloc străine de cercuri importante din Federaţia Rusă. Povestea vorbeşte despre un paradis fiscal recunoscut în toată lumea, Bahamas, şi a fost dezvăluită de RISE Moldova.

Milioanele care câştigă alegerile

Miezul acestei afaceri din 2015 îl constituie un transfer de peste 30 milioane de lei. Aceşti bani ar fi intrat în Moldova prin firme de media, care în baza unor contracte de împrumut au trimis bani către sponsori ai partidului, ca să aibă cu ce susţine cauza. Unul dintre aceştia ar fi Corneliu Furculiţă, deputat socialist, bun amic cu Dodon. De altfel, soţia lui Dodon este angajată la firma Exclusiv Media SRL deţinută de Furculiţă.

Media rusofilă

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chişinău în 2011, iar la sfârşitul anului 2015 a obţinut licenţa de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care foloseşte aceeaşi marcă comercială cu postul rusesc NTV. Exclusiv Media SRL este şi proprietara televiziunii online de limba rusă TSN, dar si a ziarului de limba rusă „Argumentî i Faktî”. În plus, domeniul online care administrează site-urile televiziunii şi ziarului este acelaşi care deţine şi pagina web a Partidului Socialiştilor şi pagina personală a lui Igor Dodon.

Politichia se finanţează prin Bahamas

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acţionariat secret, care în februarie 2016 a transferat 1,5 milioane de euro în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut. Conform jurnaliştilor de la Rise, aceşti bani au ajuns prin intermediul unor persoane fizice la partidul lui Igor Dodon.