După procesarea a 99,9% din procesele verbale, Igor Dodon se clasează pe prima poziţie cu 52,29%, iar Maia Sandu – pe poziţia a doua cu 47,71%.

Perfid. Cheamă la conciliere, dar vrea să excludă „Istoria Românilor” din şcoli

Socialistul pro-rus Igor Dodon a anunţat că primele trei iniţiative ale sale în calitate de preşedinte vor viza: întoarcerea miliardului de dolari furat de la cetăţeni de către hoţi, nu de către cetăţeni, revenirea produselor moldoveneşti pe piaţa rusă şi înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” în şcoli.

Premierul Pavel Filip i-a felicitat pe ambii candidaţi la Preşedinţie pentru rezultatele obţinute. El i-a transmis lui Igor Dodon că guvernarea îşi doreşte un preşedinte partener şi că speră ca „cel care va avea de câştigat de pe urma acestor alegeri să fie cetăţeanul”: „Vrem să lucrăm împreună, pe baza unei agende de modernizare a Republicii Moldova”, a spus Filip.

Iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a transmis lui Igor Dodon că „viitorul european al Republicii Moldova nu depinde de un singur om, fie el şi preşedinte”: „Vom avea o colaborare instituţională constructivă cu preşedintele nou ales de către cetăţeni, în limitele foarte bine delimitate de Constituţie şi în interesul cetăţenilor. Parlamentul rămâne angajat pe drumul european aşa cum a fost mandatat de cetăţeni”, a explicat Andrian Candu.

Dodon, miza lui Plahotniuc la alegerile parlamentare din 2018

Pe de altă parte, Igor Dodon a anunţat la un post de televiziune din Rusia că va propune, în 2017, alegeri parlamentare anticipate, pentru a înlătura Guvernul pro-european, astfel încât să obţină o majoritate de stânga în Parlament, ca să-şi poată implementa iniţiativele.

Presa independentă de la Chişinău a scris că Igor Dodon ar fi, de fapt, omul sistemului construit de oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care controlează integral puterea acum în Republica Moldova prin intermediul PD şi a majorităţii parlamentare pe care şi-a subordonat-o. Potrivit unor analişti, Plahotniuc este conştient de faptul că Partidul Democrat s-a compromis din cauza scandalurilor de corupţie şi încearcă să-şi construiască un alt pol în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Acest pol va fi unul de stânga, iar Igor Dodon va avea un rol central în coagularea majorităţii parlamentare ce va rezulta din alegerile legislative din 2018. Pentru aceasta, lui Igor Dodon i se va permite să se răstească uneori la actuala guvernare, pentru a acumula capital politic şi de imagine. Va fi vorba, de fapt, de o mimare a opoziţiei în raport cu puterea lui Plahotniuc, care l-a ajutat mediatic pe Igor Dodon să ajungă preşedinte.

Lupta pentru salvarea Moldovei abia începe

În acest sens, partidele cu adevărat pro-europene şi anti-sistem - Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu şi Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr al lui Andrei Năstase - vor avea un rol foarte important în următorii ani, anume să demonstreze această cârdăşie mascată a falşilor pro-europeni ai oligarhului Plahotniuc cu preşedintele pro-rus Igor Dodon, să continue să mobilizeze societatea în jurul lor şi a ideii europene şi, în comun, să împiedice puterea Plahotniuc - Dodon să devieze de la parcursul european, să se opună alunecării Moldovei spre dictatură şi mafiotizare.

„După alegerile de ieri, Plahotniuc şi tot sistemul său corupt s-au ales cu un preşedinte pe potriva lor. Noi, cei 47% care am votat pentru Maia Sandu, ştim acum că suntem o forţă de temut, că uniţi suntem mai puternici decât ei şi nu ne vom opri aici. Îi vom învinge prin unire, solidaritate, răbdare şi determinare!”, a comentat directorul Asociaţiei de Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă.

„Ieri, peste 700 000 de moldoveni au dat un mandat fără echivoc Maiei Sandu şi, inclusiv, lui Andrei Năstase să continue lupta până la capăt cu sistemul corupt, pentru noi şi cu noi! Ambii au acum o responsabilitate enormă - ambii sunt sortiţi să rămână uniţi şi să continue lupta împreună! Sperăm mult să nu ne dezamăgească. O eventuală nouă dezamăgire ne va costa foarte scump!”, a mai spus Victor Chirilă.

Cea mai murdară campanie

Preşedintele ales al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, trebuie să renunţe la "retorica otrăvitoare" din campania electorală şi să se angajeze să respecte obligaţiile ţării privind drepturile omului, a transmis luni, într-un comunicat, organizaţia Amnesty International Moldova. „Pe durata campaniei electorale, cetăţenii Republicii Moldova au fost martorii unei retorici deranjante, pe alocuri otrăvitoare. Această retorică nu poate şi nici nu trebuie să devină politică guvernamentală. Comentariile sexiste, xenofobe şi alte discursuri de ură nu-şi au locul la cârma ţării", atenţionează Amnesty International Moldova.

Noul preşedinte al Republicii Moldova trebuie să depună jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu în 45 de zile după alegeri.

Deutsche Welle