Totodată, membrii misiunii au înregistrat o serie de încălcări în timpul procesului de votare, dar şi în timpul numărării voturilor. Astfel, au fost înregistrate opt cazuri de deficienţe la sigilarea buletinelor de vot, iar în 250 de cazuri nu au fost întocmite procesele iniţiale.

Totodată, au fost înregistrate 216 cazuri când s-a făcut abstracţie de la regulile privind numărarea voturilor. Mai mult, în secţiile de votare se aflau persoane străine, astfel de cazuri fiind 55 de cazuri. Observatorii au înregistrat şi mai multe cazuri când buletinele de vot au fost transportate în lipsa poliţiei şi a pazei.

Misiunea Promo-LEX a mai înregistrat 3601 plângeri de la alegători, dintre care 569 de plângeri de la alegătorii din Diaspora. Potrivit observatorilor, buletinele de vot s-au epuizat la o secţie de votare din Rusia şi la două secţii din Bucureşti. De asemenea, buletinele de vot s-au terminat şi la două secţii de votare de la Londra, la Padova, Parma, Verona, Mestre şi Dublin. În mai multe secţii din străinătate buletinele de vot au fost la limită.

În context, Pavel Postică, şeful misiunii de monitorizare a alegerilor, a menţionat că în străinătate trebuiau deschise mai multe secţii de votare, însă autorităţile nu au luat în considerare propunerile privind acest aspect.

După numărarea paralelă a voturilor, Promo-LEX a prezentat şi rezultatele preliminare privind numărul de voturi pentru concurenţii electorali. În acest context, Pavel Postică a menţionat că rezultatele prezentate de Promo-LEX sunt calculate fără 64 de procese verbale din Diaspora.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.