„Oamenii sunt cu probleme care ţin de gospodărie, care ţin de masa salarială, de viaţa lor şi nu-şi dau seama cât de important ar fi fost pentru ei să fie mai activi azi, apropos de cei din Diaspora şi de cei din Bucureşti. Aşa se scrie istoria”, a declarat Cozmin Guşă.

Consultantul politic evidenţiază că, după ce în Bulgaria a câştigat alegerile socialistul Rumen Radev, considerat a fi apropiat al Moscovei, iar în Republica Moldova a devenit preşedinte candidatul prorus Igor Dodon, la care se adaugă faptul că liderul de la Moscova a „bătut palma” cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Marea Neagră a devenit „o prietenă a Rusiei şi mai puţin un spaţiu marin de sorginte euroatlantică”.

În acest moment, mai spune consultantul politic, semnul axei Chişinău-Sofia este că Rusia nu negociază. Rusia arată că are nevoie de lideri care să spună clar că simpatizează cu Moscova şi cu politicile ei. 

Totodată, problema se pune la negociere, este de părere consultantul politic. Cei care vor negocia vor fi reprezentanţii oligarhiei de la Chişinău, „care nu ştim dacă sunt rusofili, sau au rădăcini în România”. Aceştia, precizează Guşă, îşi vor apăra interesele în faţa unei Europe paralizate de birocraţie, a unor lideri din Comisia Europeană care doresc să-şi protejeze privilegiile, a unui Parlament European blocat, care nu discută aceste lucruri extrem de concrete despre UE, şi cu o Franţă care „se va virusa după efectul Trump” şi va face o opţiune clară pentru un alt gen de Brexit, după ce Le Pen, care e cotată cu prima şansă, îşi va spune cuvântul la alegeri.

„Viitorul este sumbru. România pare nepregătită. Exemplul Moldova plus Bulgaria trebuie să ne dea serios de gândit. Moscova joacă deja cu simpatizaţi clari. Ne arată că nici Germania nu este foarte bine primită în această zonă şi ceea ce speram, când gândeam repoziţionarea de politică externă a României, pare din ce în ce mai puţin probabil. Rusia va apăsa puternic pe acceleraţie pe fondul unei preocupări mult prea mari dintr-o Americă scindată pentru politică internă”, a conchis Cozmin Guşă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.