Preşedintele PAS a anunţat că rezultatele alegerilor vor fi contestate la Curtea Constituţională în condiţiile în care au fost înregistrate o serie de nereguli, iar mii de moldoveni din Diasporă nu au putut vota.

Totodată, Maia Sandu a cerut repetat demisia conducerii CEC şi a ministrului de Externe.

„Timpul va demonstra adevăratele intenţii ale acestui om. Trebuie să înţelegem că nu putem trăi mai bine într-o ţară prinsă în capcana corupţiei. Aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici libere. Oponenţii noştri au folosit metode necinstite –manipulare, minciună, bani murdar, resurse administrative, mass-media şi servicii speciale. Noi am respectat oamenii şi legea. Sprijinul dumneavoastră demonstrează că vă doriţi o altă politică, o politică făcută cu bun-simţ. Aceste autorităţi care nu sunt legitime şi-au dat arama pe faţă încă o dată. Toate instituţiile subordonate lor cu mult cinism au dispreţuit zeci de mii de oameni la aceste alegeri. Reiterez: cerem demisia preşedintei CEC, Alina Russu, şi a ministrului de Externe, Andrei Galbur, pentru că au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova din Diasporă”, a declarat Maia Sandu.

„Noi vom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident şi pentru a cere examinarea fiecărei contestaţii, pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curţii Constituţionale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral. Cu părere de rău, cetăţenii acestei ţări sunt cei care au de pierdut în urma acestor alegeri, iar adevăratul câştigător şi profitor este Vladimir Plahotniuc. Oamenii buni îi spune lui că Republica Moldova este ţara noastră, nu jucăria lor”, a adăugat liderul PAS.

Preşedintele PPDA, Andrei Năstase, a menţionat că rezultatele turului II al alegerilor prezidenţiale vor fi contestate după ce vor fi adunate toate informaţiile din teritoriu privind fraudarea scrutinului.

„Din păcate, votul nostru a fost furat cu mult înainte de a începe această campanie electorală, atunci când prin linşaj mediatic concurenţii electorali erau desfiinţaţi. Mă refer la candidatul antioligarhic, Maia Sandu, şi menajarea acestui aşa-zis candidat al opoziţiei, în realitate o sculă docilă a lui Plahotniuc. Atribuirea unor rezultatele pozitive ale Maiei Sandu candidatului Dodon. Cunosc cel puţin trei cazuri de acest gen. Este încă unul de fraudare a acestor alegeri. Vom face contestaţiile necesare. Contestarea o vom face după ce vom avea toate datele din teritoriu”, a declarat Andrei Năstase.

Echipele PAS şi PPDA vor veni cu un mesaj despre acţiunile de viitor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.