Totodată, potrivit şefului misiunii de observare, Pavel Postică, simpatizanţii anumitor concurenţi electorali fac agitaţie în apropierea secţiilor din Edineţ, Cahul şi Floreşti.

„Un caz mai straniu în secţia de votare din Chişinău - preşedintele, într-o cabină de vot, a găsit o bancnotă de 500 de euro”, a declarat Pavel Postică.

Transportarea organizată a alegătorilor – 4 cazuri

•    SV 41 Anenii Noi au fost înregistrate 2 cazuri de transportare a alegătorilor. În primul caz, au fost aduşi într-un microbuz 12 alegători cu deficienţe de vedere, în al 2 caz, un alt microbuz cu 10 -12 alegători.
•    SV 42 Rezina au fost observate 5 microbuze a câte aproximativ 15 persoane aduse la secţia de votare. Observatorul Promo-LEX a comunicat că aceste persoane sunt cetăţeni din regiunea transnistreană.
•    SV 41 Anenii Noi. Un microbuz cu numere de înmatriculare din regiunea transnistreană a transportat la secţia de votare 10-15 persoane cu deficienţe de vedere.

Prezenţa materialelor de publicitate, afişelor, panourilor electorale din raza secţiei de votare (100 metri de la localul secţiei) – 60 cazuri.

Iată câteva exemple: SV 4, 3 Călăraşi, SV 6 Ungheni, SV 128, 198 Chişinău, SV 22 Căuşeni, SV 10, 13 Ialoveni, SV 5 Floreşti.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale.

Ruperea/deteriorarea sau absenţa sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri. Cazurile au fost înregistrate la: SV 9, 34 Bălţi, SV 25, 7 Cimişlia, SV 265, 287 Chişinău, SV 287, 71 Chişinău.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 de observatori pe termen lung, care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripţiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. În ziua alegerilor, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt în fiecare secţie de votare din ţară. MOA Promo-LEX va realiza Numărarea în Paralel a Voturilor în toate secţiile de votare. Misiunea va observa alegerile şi în SV constituite peste hotarele RM. Observatorii implicaţi în procesul de monitorizare semnează Codul de conduită al observatorului naţional independent Promo-LEX, obligându-se să acţioneze operativ, cu buna-credinţă şi în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de o echipă centrală formată din 37 de persoane.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.