Băsescu a mărturisit, în cadrul unei intervenţii telefonice la emisiunea „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV, că cei care vor să împingă Republica Moldova spre Rusia nu fac decât să-şi găsească un regim convenabil pentru a proteja oligarhii, pentru care este atât de nedorită prezenţa în RM a regulilor şi legilor Uniunii Europene.

„În primul rând, să facem o precizare - RM nu se oligarhizează, dacă va câştiga Dodon şi o împinge către Uniunea Vamală, către Moscova. RM este oligarhizată în momentul de faţă, iar cei care vor să o împingă spre Moscova nu fac decât să-şi găsească regimul de tip Putin, care să protejeze oligarhii, pentru că toată această oligarhie din RM, căreia îi este reproşat miliardul furat din bănci, este cea care nu vrea regulile din UE”, a spus fostul lider de la Cotroceni.

Totodată, Băsescu evocă exemplul României, care a reuşit să lupte cu fenomenul corupţiei doar după ce a delimitat justiţia de influenţa politicului. În această ordine de idei, ex-preşedintele sugerează că până când noul preşedinte nu va face acelaşi lucru, atunci în Republica Moldova nu va exista lupta anticorupţie.

„Nici în România n-a mers lupta anticorupţie până nu s-a reuşit izolarea instituţiilor care ţin de justiţie de influenţa politică. Până când nu va veni un guvern, un preşedinte care să spună STOP influenţei oamenilor cu bani, oamenilor politici asupra judecătorilor şi procurorilor nu veţi avea lupta anticorupţie”, a opinat Băsescu.

De asemenea, preşedintele PMP subliniază că acum alegerea e foarte simplă, pentru ca alegătorii să voteze doar pentru unul din cei doi candidaţi, de aceea Băsescu a anunţat că va îndemna moldovenii să o voteze pe Maia Sandu.

„În primul tur, au fost nouă candidaţi care au rupt voturile, în turul II au rămas doi candidaţi şi două opţiuni total diferite. Dodon care vrea să ducă ţara către Federaţia Rusă, şi dacă vreţi să vedeţi ce înseamnă asta uitaţi-vă la Belarus,şi Maiei Sandu care vrea să ducă Moldova pe un drum european. Şi aici uitaţi-vă la România. Eu voi îndemna pe cei 100 de mii de moldoveni care au cetăţenie română să voteze pentru Maia Sandu, dacă vor un viitor şi un drum către prosperitate”, a conchis fostul preşedinte român.