„După ce la 25 februarie 2001 a venit la putere Partidul Comuniştilor în frunte cu Vladimir Voronin, el a spus că unii politicieni îi tratează pe alegători ca pe o turmă lipsită de memorie, demnitate şi raţiune. Din 2001 până în 2016 au trecut 15 ani de zile şi eu văd că candidatul Igor Dodon, tot el e şi marioneta lui Plahotniuc, îi tratează pe potenţialii săi alegători ca pe o turmă lipsită de raţiune, de demnitate şi de memorie. Deoarece, dacă ne uităm la dezbaterile electorale, anume Igor Dodon şi acoliţii lui intenţionat provocau degradarea dezbaterilor, intenţionat făceau aşa ca alegătorul să nu obţină argumente în urma acestor dezbateri", a declarat Oazu Nantoi.

Analistul politic a adăugat: „Noi trebuie să facem totul ca în ziua de 13 noiembrie să demonstrăm că acei care nu se consideră turmă, care sunt cetăţeni cu demnitate şi care vor veni la secţiile de vot sunt majoritari în ţara aceasta. Nu turma, nu Dodon decide, ci cetăţenii cu demnitate.”

De aceeaşi părere este şi Nadejda Brânzan, deputată în primul parlament, care spune că în ultimii 20 de ani populaţia Republicii Moldova a fost manipulată de cei de la guvernare.

„Eu nu sunt analist politic, eu sunt medic de profesie şi la noi lucrurile stau mai simplu. La noi sunt simptome şi punem diagnoza. În condiţiile sărăciei, mizeriei, nu era un acord semnat cu FMI, mişcarea protestatară, se părea că cei de la putere trebuia să fie îngrijoraţi, dar ei au acţionat exact ca în vorba aceea „casa arde, iar baba se piaptană”, a declarat invitata.
 
Membrul Platformei Demnitate şi Adevăr, Vasile Năstase, a opinat: „Preoţii sunt şi ei cetăţeni, unora le place candidatura lui Dodon, altora a Maiei Sandu, ca fiecare cetăţean ei au o opţiune. Dar este legea care spune că preoţii nu au dreptul să facă politică şi acest lucru este sancţionat. La fel şi celelalte persoane care fac agitaţie electorală în ziua tăcerii şi în ziua alegerilor.”

Pe aceeaşi undă de idei a continuat şi Directorul Transparency International Moldova, Liliana Carasciuc, care spune: „Preotul în numele Domnului nu trebuie să vorbească de un partid sau altul, el nu trebuie să vadă între enoriaşi persoane verzi, galbene, albastre. El trebuie să îi vadă ca toţi copii a lui Dumnezeu.” Carasciuc a mai opinat că preotul poate doar ca să îndemne enoriaşii la vot, dar nu să indice pe cine să voteze.

Analistul politic de la fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, consideră că implicarea preoţilor în politică este un fenomen de înapoiere. "El reflectă două tendinţe. Prima – amestecul extern. Oamenii bisericii din Republica Moldova, care sunt de partea unui candidat, ascultă de biserica ortodoxa a Rusiei. Este un instrument de amestec în viaţa internă a Moldovei, în viaţa societăţii, iar iată acum pentru prima dată şi în sistemul politic. Al doilea aspect, care de asemenea ne scoate din Europa, este implicarea bisericii în politică de partea unui candidat, şi anume învăţându-i pe alegători cum şi de partea cui să voteze. Aşa ceva nu există în Europa”, a adăugat comentatorul politic.