Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Galbur a purtat astăzi discuţii cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin, în contextul rechemării şefului misiunii diplomatice ucrainene la Kiev pentru consultări.

Părţile au reiterat susţinerea necondiţionată a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi Ucrainei, precum şi a vectorului proeuropean de dezvoltare al ambelor state.

Retragerea vine în contextul în care candidatul la preşedinţie în RM, Igor Dodon, a declarat recent că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei.

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, expertul politic Oazu Nantoi a mărturisit că Ucraina urmăreşte cu îngrijorare evenimentele din Moldova, atenţionând că ucrainenii nu vor tolera niciun fel de proiect de federalizare a RM, pe care l-a promis anterior Dodon.

„Prietenii din Ucraina cu îngrijorare urmăresc ceea ce se întâmplă în RM, în special pentru că în vara anului 2013 nu-şi imaginau încă că sute de oameni vor fi ucişi şi vor avea război cu Rusia. Colegii din Ucraina foarte clar mi-au spus că dacă Igor Dodon vrea să realizeze cu adevărat ceea ce a spus, inclusiv proiectul federalizării Moldovei, atunci Ucraina nu va răbda apariţia unei Transnistrii mari şi ghidate de Federaţia Rusă”, a precizat Oazu Nantoi.

Candidatul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, a obţinut 48,22% din voturi în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, urmând să se confrunte în turul doi cu Maia Sandu, un candidat antioligarhic şi proeuropean.