Aceasta chiar dacă Regulamentul privind modalitatea plasării publicităţii electorale şi de promovare politică pe panourile publicitare interzice afişajul electoral „pe garduri, îngrădiri, stâlpi şi alte tipuri de construcţii, precum şi pe dispozitive, utilaje, indiferent de forma de proprietate”.

Secretarul Consiliului local Ungheni, Tudor Gavriliuc, afirmă că nu există vreo încuviinţare a autorităţilor locale de amplasare a afişelor electorale pe gardul cimitirului. Potrivit unei decizii a Consiliului orăşenesc, în cartierul Dănuţeni afişajul electoral este permis pe panourile speciale de pe „strada Ştefan cel Mare, în preajma Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei şi pe panoul publicitar special din preajma staţiei auto de pe str. Ştefan cel Mare din preajma fostei SA „Biovet”.

De menţionat că gardul cimitirului din cartierul Dănuţeni se află la numai câţiva metri de Secţia evidenţă şi documentare a populaţiei, iar un alt panou pentru afişaj electoral, în afară de cel de pe gardul cimitirului, în preajmă nu există.

Întrebat dacă anume panoul de pe gardul cimitirului este cel reglementat de Decizia nr.6/2, Tudor Gavriliuc a reacţionat: „Da’ măcar panoul acela e cu faţa spre drum, nu spre cimitir – înseamnă că e pentru vii, nu pentru morţi. Oricum, am dat deja indicaţii să meargă cineva acolo şi să vadă…” şi a izbucnit în râs.

O bătrână care trecea prin preajmă a început să-şi facă semnul crucii în faţa troiţei din cimitir, dar s-a oprit... Şi-a dat seama că se închină în faţa unor afişe electorale: „Tfiu, bată-v-ar...” 

Potrivit legislaţiei, „amplasarea în locuri neautorizate (...) atrage după sine răspunderea conform legislaţiei în vigoare”. (...) Responsabilă de înlăturarea afişajului electoral neautorizat este administraţia publică locală, care are dreptul să recupereze în ordine de regres cheltuielile respective din contul persoanei vinovate. Organele de menţinere a ordinii publice împreună cu administraţia publică locală sunt obligate să constate şi să asigure înlăturarea afişelor electorale şi/sau de promovare politică amplasate pe panouri publicitare care nu corespund rigorilor prevăzute în Codul electoral.

Recent, jurnaliştii de investigaţie de la RISE-Moldova au identificat numele a sute de persoane decedate (care oficial pot să-şi aleagă viitorul preşedinte) în listele electorale.