„De fapt, este o invenţie a polittehnologilor apropiaţi guvernării sau Partidului Democrat. Se loveşte în Andrei Năstase, se loveşte şi în Maia Sandu. Scopul este de a provoca cât mai multă discordie între Andrei Năstase şi Maia Sandu şi, de fapt, scopul guvernării şi al Partidului Democrat este ca dreapta proeuropeană să nu vină cu un candidat unic”, crede politologul Ion Tăbârţă.

La rândul său, cunoscutul analist politic de la Bucureşti Armand Goşu crede că este firesc să apară asemenea atacuri şi mai mult de atât, că acestea ar putea avea efect invers decât cel urmărit de comanditari.

„În campania electorală într-un fel e normal, de vreme ce probabil cel mai nedorit contracandidat pentru candidatul lui Plahotniuc este domnul Andrei Năstase. Normal e să fie ţinta atacurilor cu predilecţie a lui Pahotniuc, dar în acelaşi timp nu uitaţi un lucru: din experienţa mea vă spun că nici în România, nici în Bulgaria, să ştiţi, tipul acesta de PR negru nu a ţinut. Amintiţi-vă 2008 cum l-au tocat pe Traian Băsescu, pentru electoratul din Republica Moldova, să spunem situaţia din România este destul de cunoscută, cu toate acestea nu au reuşit să-l înfrângă. Adică sunt atacuri şi atacuri. Unele atacuri cu cât sunt mai grosiere cu atât nu fac decât să întărească poziţia, figura unui candidat, să obţină într-un fel efectul invers decât cel scontat”, a declarat Armand Goşu.

„Din păcate, asta e logica concurenţei, dar în interpretarea moldovenească. Dacă şi nu ar fi fost vorba de cel de-al doilea sondaj, oricum aceste pliante ar fi apărut, pentru că trebuie de acaparat un segment de alegători. Este probabilitatea unei influenţe pentru o parte din segmentul alegătorilor, poate să dea un rezultat dorit celor care le răspândesc”, a comentat politologul Angela Colaţchi.

„Eu presupun că acest PR negru, metode de manipulare prin minciună a cetăţeanului, vor fi folosite în continuare şi se va intensifica folosirea lor. Îmi vine greu să zic care va fi efectul acestor metode mârşave, dar din punct de vedere moral sigur că este o ruşine totală”, a spus directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

O reacţie a avut şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate. Maia Sandu, vizată şi ea în pliante, a declarat că este un exemplu în plus de laşitate din partea puterii. 

„Pentru că nu au făcut nimic bun pentru cetăţeni ei vin şi dezinformează, manipulează, cheltuie banii pe care tot ei i-au furat de la cetăţeni, pentru a le spune minciuni despre un candidat sau altul. Este un act care trebuie criticat şi explicat cetăţenilor şi tuturor celor care pot fi duşi în eroare, că este doar un act de manipulare şi nimic mai mult. Facem parte din aceeaşi echipă, suntem doi candidaţi care ne opunem acestei guvernări şi care reprezentăm un pericol adevărat pentru această guvernare, de aceea şi ne regăsim în acest pliant”, afirmă Maia Sandu.

Mai mulţi experţi au declarat că pliantele denigratoare la adresa celor doi candidaţi ar fi fost tipărite de PD din banii furaţi din sistemul bancar. Reprezentanţii formaţiunii au negat însă orice legătură cu răspândirea pliantelor.