Asociaţia Promo-LEX consideră nejustificată reducerea numărului secţiilor de votare în Marea Britanie şi constată, în urma analizei efectuate, necesitatea de a majora numărul secţiilor de votare în 6 ţări: Federaţia Rusă, Belgia, Irlanda, Franţa, Italia şi România.

De asemenea, observatorii constată cu îngrijorare tergiversarea aprobării de către deputaţi a completărilor Codului Penal în ceea ce priveşte coruperea alegătorilor în scrutinul prezidenţial.

„Neadoptarea la timp a proiectului de lege care incriminează cumpărarea voturilor şi neaplicarea prevederilor articolului 1811 din Codul Penal pentru scrutinul prezidenţial, poate pune în pericol eventuala atragere la răspundere şi sancţionare a persoanelor care vor admite asemenea infracţiuni”, se arată în raport.

Mai mult, Misiunea a atestat 10 cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, dintre care cu implicarea reprezentanţilor PDM -5 cazuri şi PPPSRM – 5 cazuri.

Calitatea datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor continuă să rămână o problemă cu scădere a încrederii alegătorilor faţă de procesul electoral, spun observatorii.

„Observatorii constată existenţa unor probleme ce se repetă de la un ciclu electoral la altul. Printre acestea sunt: prezenţa alegătorilor decedaţi şi necorespunderea adreselor din registru cu cele din buletinul de identitate al alegătorului. Observatorii Promo-LEX au identificat în 7 localităţi necorespunderi între adresele indicate în buletinele de identitate ale alegătorilor şi datele ce se conţin în Registrul de Stat al Alegătorilor. Numai în comuna Chirsovo, din Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia, sunt atestate 80 de cazuri de necorespundere între adresele din registru cu cele din buletinele de identitate. De asemenea, observatorii au identificate persoane decedate înscrise în registrul alegătorilor în cel puţin 6 localităţi”, se notează în raport.

Precizăm că Misiunea de Observare Promo-LEX atestă tendinţa de utilizare a resurselor administrative în promovarea unui candidat sau potenţial candidat. Potrivit constatărilor, au fost înregistrate cel puţin 20 cazuri de utilizare a resurselor administrative, dintre care: reprezentanţii PDM – 13 cazuri; PPPSRM – 3 cazuri; PPPN – 1 caz; PPMSPR – 1 caz; PPPEM – 1 caz şi candidatul independent Vasile Tarlev – 1 caz.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 observatori pe termen lung, care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripţiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016.