Astfel, cei înscrişi în cursa prezidenţială sunt Marian Lupu (PD), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM), Andrei Năstase (PPDA), Inna Popenco (Ravnopravie/Partidul Şor), Dumitru Ciubaşenco (PN), Maia Sandu (PAS), Igor Dodon (PSRM). Ana Guţu (Dreapta) şi candidaţii independenţi Valeriu Ghileţchi, Maia Laguta şi Silvia Radu.

În cadrul şedinţei de astăzi, CEC a respins înregistrarea pretendenţilor independenţi Ion Dron, Roman Mihăeş, Vasile Tarlev şi Vitalia Pavlicenco pe motiv că nu au depus numărul necesar de semnături solicitate.

Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova vor fi organizate pe 30 octombrie 2016. Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când moldovenii îşi vor alege preşedintele în mod direct. Din 1994 până în 2000, şeful statului a fost ales prin vot direct de cetăţeni, iar începând cu 2000, Constituţia a fost modificată, astfel că această atribuţie i-a revenit Parlamentului. 

Pe 4 martie, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputaţi PLDM, Curtea Constituţională a decis însă că modificarea Legii Supreme a fost făcută cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a preşedintelui ţării a fost întors cetăţenilor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.