În apropierea intersecţiei cu str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni se află o casă veche, cu un etaj, acoperită cu foi uzate de ardezie. Tencuiala de pe pereţii vopsiţi în albastru verzui stă să cadă. Uşa din fier e împodobită cu un abţibild, scrijelit cu grijă de foştii locatari.

Aici, într-un apartament de 31.8 metri pătraţi, a funcţionat, până în 2010, sediul Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Imobilul este proprietatea companiei Eurosim SRL, fondată de Mihai Ghimpu (34% din capital) şi de partenerii săi de afaceri – Iurie Arama (33%) şi Veaceslav Ceban (33%) care deţine şi funcţia de director. 

Eurosim a intrat în posesia apartamentului în mai 2013, după ce l-a cumpărat de la Parstar Petrol SRL, compania lui Iurie Arama. Această societate achiziţionase locuinţa în 2003 de la o persoană fizică. 

Monument istoric, scos din circuit

Istoria clădirii din strada Bucureşti 87 începe în prima jumătate a secolului XIX. În 1828 proprietar al imobilului (o vilă urbană) era secretarul gubernial Petru Krîjanovski. În 1891 casa a fost cumpărată de Ecaterina Popovici, soţia unui preot din Chişinău.

În ianuarie 1995, Primăria Chişinău a inclus clădirea în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală.

Peste 15 ani, în 2010, aceeaşi instituţie, condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, nepotul candidatului la preşedinţie, a decis să reactualizeze Registrul monumentelor. Licitaţia pentru elaborarea noului registru a fost câştigată de întreprinderea municipală Chişinăuproiect, care a propus ca 271 de monumente istorice să fie excluse din registrul din 1995. În „lista neagră” a fost inclus şi fostul sediul PL de pe strada Bucureşti 87.

În acelaşi timp, la comanda companiei Eurosim SRL, proiectantul Grigore Burciu a depus la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii (CNMI) o schiţă de proiect. Astfel, firma fondată de Ghimpu şi-a exprimat intenţia de a demola clădirile existente pe strada Bucureşti 87 ca să ridice o clădire administrativ-comercială cu cinci etaje.

CNMI a dat aviz negativ. Motivul – clădirea este inclusă în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală.

În decembrie 2014, ca urmare a recomandărilor elaborate de Chişinăuproiect, Consiliul Municipal Chişinău a aprobat un nou Registru al monumentelor istorice de categorie locală. De această dată, fostul sediu PL este exclus oficial din Registrul monumentelor. 

Deja în iulie 2016, proiectantul Grigore Burciu a depus o cerere repetată la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, prezentând aceeaşi schiţă de proiect care, anterior, fusese respinsă.

Proiect imobiliar cu probleme

RISE Moldova a obţinut schiţa de proiect prezentată de Eurosim spre avizare Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice. Potrivit documentelor, firma propune demolarea clădirilor existente pe strada Bucureşti 87 şi ridicarea unui centru de business.

Construcţia ar urma să fie amplasată în imediata apropiere şi, prin urmare, în zona de protecţie a monumentelor istorice de însemnătate locală de pe străzile Bucureşti 83 şi Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni 14. Clădirile datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Arhitectura lor este eclectică, cu reminiscenţe clasiciste şi elemente baroce.


Protecţia acestor case-monument este unul dintre motivele pentru care experţii recomandă construcţii cu maxim trei etaje în nucleul istoric al Capitalei. Eurosim nu se opreşte însă la cele cinci etaje prevăzute în proiect. Vrea ca rezalitul (porţiunea de zid ieşită din linia faţadei – n.r.) şi scările viitorului său bloc de birouri să fie amenajate pe trotuar, adică pe spaţiul public.

Pe 28 iulie curent, după ce au examinat proiectul, membrii Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice i-au cerut proiectantului Grigore Burciu şi beneficiarului Eurosim SRL să reducă înălţimea clădirii până la trei etaje (plus subsol şi parter), să retragă rezalitul în corpul clădirii şi să prevadă amenajarea scărilor pe terenul proprietate privată, şi nu în spaţiul public. De asemenea, Consiliul a obligat compania să prezinte un proiect al soluţiilor de protecţie a clădirilor adiacente, cu statut de monument.

Potrivit legii, în cazul construcţiilor în nucleul istoric al Chişinăului, solicitanţii trebuie să prezinte schiţa de proiect avizată de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice pentru a obţine certificatul de urbanism pentru proiectare.

Continuarea investigaţiei pe Rise Moldova