„Vreau să văd cum o să ne lămurească ei toate tertipurile la care au recurs. Ar trebui să anunţăm un minut de reculegere. Statul democrat Republica Moldova şi-a dat obştescul sfârşit. A fost cel mai jos stadiu de mizerie în care a putut să ajungă democraţia din Republica Moldova din 1991 până în 2016. Şi-au şters picioarele de Constituţie de câte ori au vrut. Aici totul s-a încălcat. Aceşti oameni au pierdut simţul realităţii, al ruşinii. Orice ţăran care are câteva clase terminate citeşte din Regulamentul Parlamentului şi înţelege că moţiunea trebuie să fie supusă dezbaterilor. Ei sfidează în cel mai urât hal şi mod tot sistemul democratic, nu mai vorbesc de opinia publică. Ei demult au scuipat în ea. Filip imediat a publicat raportul pe care trebuia să-l prezinte în faţa deputaţilor, dar acolo l-a criticat pe Dodon, în loc să argumenteze de ce şi-a asumat aceste legi, de ce guvernul nu a căutat alte soluţii de rezolvare a acestei situaţii. Au fost afectate drepturile tuturor cetăţenilor”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu.

 „Nu a avut loc nici şedinţa Parlamentului şi nici cea a Biroului Permanent, pentru că din 13 membri au participat doar şase, deci nu a fost cvorum. În lege scrie clar că moţiunea trebuie să fie discutată în Parlament. Deci urma să fie elaborat un aviz al Comisiei Juridice. Trebuia să fie urmată o procedură parlamentară. Acum moţiunea stă în picioare foarte bine. Aceste legi nu au intrat în vigoare”, a menţionat analistul politic Alexei Tulbure, fost reprezentant al RM la ONU şi la Consiliul Europei.

Experţii politici sunt sceptici că magistraţii de la Curtea Constituţională vor da dreptate opoziţiei, în condiţiile în care, spun ei, şi această instituţie este controlată de putere. Singurii care ar putea arăta din deget guvernanţilor pentru încălcarea frauduloasă a principiilor democratice sunt partenerii de dezvoltare, au accentuat analiştii politici.

„Unde să te duci cu aceste ilegalităţi? La Procuratura Generală stau oamenii lui Plahotniuc, la Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea de Apel Chişinău la fel. Şi la Curtea Constituţională sunt oamenii controlaţi de această grupare. Acum este importantă poziţia partenerilor europeni, în special a Consiliului European care promovează valorile statului de drept, ceea ce noi nu avem. Cred că forurile Consiliului European, APCE şi Comitetul de miniştri vor adopta o poziţie clară în privinţa la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”, a menţionat Alexei Tulbure.

„Căi de atac sunt câte vreţi, dar vorbim de o Curte Constituţională care este subordonată politic. Vreau să-i felicit pe partenerii de dezvoltare care se îngrijesc de stabilitatea noastră geopolitică. Aceasta ne-a jucat festa şi noi am sacrificat absolut totul ce putea exista în acest stat”, a conchis Victor Ciobanu.

Precizăm că moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului Filip a picat ieri din lipsă de cvorum. Dimineaţă a fost convocată o nouă şedinţă fulger a legislativului, dar deputaţii care fac parte din majoritatea parlamentară au decis să o boicoteze. Astfel, proiectul de lege privind conversia datoriei de peste 13 miliarde de lei în obligaţiuni de stat se consideră adoptat şi urmează să fie transmis şefului statului spre promulgare.

Avocatul poporului Mihail Cotorobai, s-a autosesizat şi i-a cerut şefului statului, Nicolae Timofti, să nu promulge pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Potrivit acestuia, legea care va pune miliardul furat din bănci pe umerii cetăţenilor afectează drepturile fundamentale ale omului. Ombudsmanul mai subliniază că proiectul de lege a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţeni, şi că nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv avocatului poporului.

O reacţie a avut şi fostul premier Ion Sturza, care spune că istoria îi va trata pe actualii guvernanţi ca pe nişte laşi, hoţi de miliarde şi de speranţe pentru milioane de oameni. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.