„Zilele acestea a recunoscut într-o discuţie cu un grup de experţi străini că el personal a luat decizia de a-l retrage. Cred că a făcut-o pentru a evita o umilinţă. Marian Lupu nu avea şansa să treacă în turul doi. Ar fi fost o înfrângere pentru PD şi pentru guvernare. A fost o decizie luată de oameni care nu dorm noaptea”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

„Plahotniuc era într-o situaţie delicată. Pe de o parte, promisiunea lui că nu va permite ca la putere să vină un candidat al Kremlinului, iar pe de altă parte, presiunea unui candidat foarte incomod, care nu acceptă compromisuri. Eu sunt sigur că Maia Sandu nu va merge la niciun compromis cu el şi cu regimul de azi. Cred că a fost o decizie luată la o emoţie mare”, a adăugat omul de afaceri.

Fostul premier a adăugat că a existat riscul ca liderul PSRM să fie ales preşedinte din primul tur, în condiţiile în care o parte din electoratul PD a votat pentru Dodon.

„Pentru mai mult de jumătate din votanţii PD, a doua opţiune era Dodon. Activiştii PD sunt oameni înregimentaţi, care beneficiază de caşcavalul puterii. Ei ştiu că Dodon e mult mai confortabil şi va proceda ca şi ceilalţi, iar Maia Sandu este mare factor de risc pentru această elită, care nu se vede decât în regimul PD”, a adăugat Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.