„Maia Sandu nu pedalează pe orientarea pe vest, ci pe anticorupţie care e o mare problemă în Republica Moldova pe acţiunea antioligarhică de eliberare a instituţiilor statului moldovean din chingile unei persoane destul de contestate la Chişinău. E vorba de oligarhul Vladimir Plahotniuc şi care potrivit sondajelor de opinie este detestat undeva de 90-95 la sută. Asta e este paradigma, utilizată în campanie electorală, prin care Maia Sandu ar putea câştiga alegerile”, a menţionat Arman Goşu.

Vorbind despre liderul socialiştilor, Igor Dodon, istoricul român spune că acesta este, de fapt, candidatul pe care mizează oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, tot un lider al opoziţiei, numai că el insistă mai mult pe orientarea geopolitică spre est, spre Rusia, şi mult mai puţin pe anticorupţie, pe democratizare, pe eliberarea ţării din strânsoarea oligarhului Plahotniuc. De ce? Pentru că sunt documentate în trecut foarte multe relaţii destul de consistente între Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc”, reputatul analist politic.

Armand Goşu spune însă că cetăţenii moldoveni nu mai sunt atât de neinformaţi precum şi-ar dori actuala guvernare. Potrivit lui, este în creştere numărul celor care înţeleg că Moldova are nevoie de un parcurs european, dar acest parcurs trebuie să fie marcat de lupta anticorupţie.

„Visează să aibă şi ei un fel de DNA, visează să aibă un procur-şef DNA cum ar fi Codruţa Kövesi. Ar da orice ca acest lucru să se întâmple. Ei bine, ceea ce au început unii să înţeleagă este că nu li se cere prea mult, decât un vot înţelept acordat cu ocazia acestor alegeri”, a adăugat Armand Goşu.

Potrivit lui Armand Goşu, cei doi candidaţi ajunşi în turul II vor reuşi, probabil, să polarizeze destul de bine electoratul, astfel încât să avem o prezenţă mai mare la vot. Istoricul punctează că de mobilizarea tinerilor în turul II va depinde rezultatul final al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.