„Astăzi, activul pe care l-a achiziţionat odată Plahotniuc la bani de nimic, vorbesc de un activ al statului (hotelul Codru), îl vinde unei bănci şi scoate bani grei, probabil de frica faptului că se apropie ziua când vine doamna Sandu în funcţia de preşedinte”, a adăugat liderul PPDA.

Amintim că în 2014, Jurnal TV a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a hotelului Codru. Documentul demonstrează că cel care a privatizat proprietatea statului pe bani mărunţi a fost controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat. Acesta a achiziţionat imobilul cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane. 

Contractul de achiziţionare a hotelului Codru a fost încheiat pe 24 decembrie 2008 între Agenţia Proprietăţii Publice şi firma Daranian Holdings Limited din Cipru, al cărui reprezentant în Republica Moldova era, la data semnării contractului, Cristina Bălan. Aceeaşi persoană administrează mai multe afaceri ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Hotelul Codru era deţinut de firma „Codru Hospitality Ltd”, al cărui fondator unic, care deţinea o cotă de 100%, este OTIV Prime Hospitality B.V. Presa a scris în nenumărate rânduri că Holdingul OTIV aparţine lui Plahotniuc, iar denumirea vine de la iniţialele numelor membrilor familiei sale: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir. Aceeaşi companie este şi fondatorul altor două afaceri ale oligarhului - hotelul Nobil şi clubul de noapte Drive. 

În 2008, când a fost privatizat hotelul Codru, ministru al Economiei era Igor Dodon. Acesta afirmă că s-a împotrivit înstrăinării proprietăţii statului, deşi susţine că nu cunoaşte pe mâna cui a ajuns edificiul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.