Până la ora 8:00, peste 67 de mii de cetăţeni au reuşit deja să-şi exercite dreptul la vot, rata de participare fiind de 2,38 la sută.

De asemenea, până la această oră, 37 din cele o sută de secţii de votare de peste hotare au fost deschise, ţinând cont de diferenţele de fus orar. Astfel, primele secţii s-au deschis în Tokyo, Beijing, Krasnoiarsk, Nijnevartovsk şi Baku. Totodată, începând cu ora 8:00, îşi încep activitatea alte 46 birouri electorale de peste hotare.

Alegătorii se pot prezenta la urne până la ora 21:00. Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la secţiile de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. Cei care nu au reuşit să-şi declare noul loc de trai pot vota la orice secţie, însă doar în baza unui certificat care le asigură acest drept.

Primele date preliminare referitor la rezultate vor fi prezentate către ora 22.00.

Cetăţenii RM au de ales dintre opt candidaţi: Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru), Mihai Ghimpu (PL), Maia Sandu (PAS, susţinută de Platforma Demnitate şi Adevăr, PLDM, PLR, Partidul Verde Ecologist), Iurie Leancă (PPEM), Igor Dodon (PSRM), Ana Guţu (Partidul „Dreapta”) şi candidaţii independenţi Valeriu Ghileţchi, Silvia Radu şi Maia Laguta.

Precizăm că Marian Lupu s-a retras din cursa electorală, afirmând că o face în favoarea Maiei Sandu, întrucât liderul PAS are şanse mai mari, potrivit sondajelor, să-l învingă pe prorusul Igor Dodon. Faptele însă au demonstrat contrariul, în condiţiile în care primarii PD, membrii, dar şi simpatizanţi partidului au fost obligaţi să facă agitaţie pentru Dodon.

Potrivit experţilor, PD a înţeles în ultimele zile înainte de alegeri că, în ciuda fraudării scrutinului, dar şi a milioanelor de lei cheltuite pentru agitaţia electorală, avea ca rezultat doar o înfrângere ruşinoasă a candidatului său oficial. În schimb, o retragere şi o susţinere falsă pentru Maia Sandu ar compromite-o pe aceasta şi l-ar ajuta pe Igor Dodon.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin o treime din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Dacă niciun candidat nu va acumula cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie se va organiza al doilea tur cu participarea primilor doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Scrutinul de astăzi va fi monitorizat de peste 3200 de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii, dintre care 106 persoane în calitate de observatori naţionali, care vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la scrutin sunt aşteptate peste 3,2 milioane de cetăţeni. Datele preliminare ale celui mai recent recensământ arată însă că în RM nu locuiesc atâţia oameni. Astfel, există o neconcordanţă evidentă între datele furnizate de CEC şi numărul real de alegători.

Precizăm că, din 1994, şeful statului a fost ales prin vot direct de cetăţeni, dar pe 5 iulie 2000, Constituţia a fost modificată, astfel că această atribuţie a revenit Parlamentului. În acest an, pe 4 martie, Curtea Constituţională a decis însă că modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a preşedintelui ţării a fost întors populaţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.