„Ne declarăm sprijinul pentru Guvern şi pentru decizia de a-şi asuma răspunderea pe pachetul de legi respectiv. Pentru că ne aflăm în faţa unei moţiuni de cenzură împotriva unui Guvern responsabil, o moţiune de cenzură prin care cei care au furat încearcă de fapt doar să-şi ascundă urmele, noi nu vom participa la această dezbatere falsă”, se spune în declaraţie. „Considerăm că acest demers este cinic, pentru că printre semnatarii moţiunii de cenzură se regăsesc deputaţi care sunt investigaţi în cazul BEM sau care au fost beneficiari indirecţi ai furtului de la această bancă”, se mai menţionează în declaraţia majorităţii, transmite IPN.

Se pare că premierul Pavel Filip a ştiut că va fi salvat de majoritatea parlamentară. Cu o oră înainte de comunicatul Parlamentului în care se anunţa că la ora 12:00 va fi examinată moţiunea de cenzură împotriva lui Filip, Guvernul a emis un anunţ pentru presă în care anunţa că la 12:30, premierul va participa la o conferinţă de presă comună cu omolog său belorus, Andrei Kobeacov.

Precizăm că deputaţii din opoziţie s-au arătat indignaţi că au fost anunţaţi doar cu trei ore înainte înainte de şedinţă.

Potrivit proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite BNM obligaţiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci care ulterior au falimentat.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.