Deşi în tim­pul pro­tes­te­lor din 2009 au fost dis­tru­se doar pri­me­le trei eta­je, auto­ri­tă­ţi­le au decis să reno­veze tot edi­fi­ci­ul, care are zece nive­lu­ri şi o supra­fa­ţă tota­lă de 13.000 de metri pătra­ţi. Din cau­za fap­tu­lui că sedi­ul Pre­şe­din­ţi­ei rămâ­ne în repa­ra­ţii, pe întrea­ga peri­oa­dă a man­da­tu­lui său, Nico­lae Timofti şi-a des­fă­şu­rat acti­vi­ta­tea la un alt ofi­ciu, ampla­sat pe stra­da Nico­le Ior­ga din Chi­şi­nău.

Ini­ţial, lucră­ri­le de repa­ra­ţie au fost esti­ma­te la 218 mili­oa­ne de lei, dar în 2011 au fost sto­pa­te din lip­sa de fon­du­ri. Atun­ci au fost chel­tu­iţi în total 106 mili­oa­ne de lei. Cu aceşti bani a fost repa­rat aco­pe­ri­şul, au fost insta­la­te vitra­lii, a fost pusă o par­te din pava­jul de gra­nit, clă­di­rea fiind îngră­di­tă cu un gard meta­lic. Potri­vit esti­mă­ri­lor ini­ţia­le, pen­tru fina­li­za­rea lucră­ri­lor, ar mai fi nece­sa­re 125 de mili­oa­ne de lei.

Gard de 4 metri şi cu acces limi­tat. Aşa s-a obţi­nut per­mi­siu­nea de a fil­ma


Un raport al Cur­ţii de Con­tu­ri din 2010 ara­tă că Direc­ţia gene­ra­lă pen­tru admi­nis­tra­rea clă­di­ri­lor Guver­nu­lui a ini­ţiat, la 24 apri­lie 2009, lici­ta­ţia nere­gu­la­men­tar, în lip­sa bani­lor şi a docu­men­ta­ţi­ei de pro­iect ela­bo­ra­tă şi exper­ti­za­tă. ”La 24 apri­lie, gru­pul de lucru a desem­nat câşti­gă­toa­re fir­ma „Acar-Cantarajiu” şi tot în ace­eaşi zi a fost înche­iat con­trac­tul. “Con­trac­tul înche­iat în ase­me­nea cir­cum­stanţe a fost înre­gis­trat de către Agenţia Rezer­ve Mate­ri­a­le, Achi­zi­ţii Publi­ce şi Aju­toa­re Uma­ni­ta­re şi la Trez­o­re­ria teri­to­ri­a­lă Chi­şi­nău. În con­trac­tul de antre­pri­ză nomi­na­li­zat n-au fost sti­pu­la­te rapor­tu­ri­le şi jus­ti­fi­ca­rea chel­tu­ie­li­lor între părţi­le impli­ca­te în rea­li­za­rea şi rapor­ta­rea lucră­ri­lor de repa­ra­ţie: bene­fi­ci­ar, antre­pre­no­rul gene­ral şi suban­tre­pre­no­ri, deşi la ofer­ta pre­zen­ta­tă de către antre­pre­nor a fost ane­xa­tă lis­ta suban­tre­pre­no­ri­lor care au accep­tat în scris par­ti­ci­pa­rea la lici­ta­ţia publi­că”, con­sta­tau audi­to­rii.

Sedi­ul Pre­şe­din­ţi­ei a fost con­stru­it în peri­oa­da 1984-1987 pen­tru a găz­dui Sovi­e­tul Suprem al RSSM şi nu a fost repa­rat nici­o­da­tă.