„În Republica Moldova, practic, toate aranjamentele au fost date peste cap de către un om - Andrei Năstase, care s-a retras în favoarea Maiei Sandu. Toată construcţia lui Plahotniuc, toate scenariile erau lucrate că Andrei Năstase nu se retrage. În momentul în care el s-a retras din joc, practic, tot scenariul lui Plahotniuc s-a prăbuşit. De asta a trebuit să-l retragă Plahotniuc pe Lupu, pentru că, dacă liderul PPDA ar fi rămas în cursă, s-ar fi împărţit electoratul între Andrei Năstase şi Maia Sandu. Ar fi avut şanse să intre Lupu în turul II. Or, în momentul în care Andrei Năstase s-a retras şi în ultimele săptămâni a spus „cu Lupu în turul doi, aţi falsificat alegerile”, „o să ieşim în stradă să apărăm rezultatul democratic al votului”, s-au speriat!”, a declarat Armand Goşu.

Totodată, expertul în spaţiul ex-sovietic a vorbit şi despre necesitatea unei clase politice noi la Chişinău. 

„De ce îi este frică lui Plahotniuc? De ce îi e frică acestui regim politic, de ce îi e frică Guvernului? Ei ştiu că nu sunt legitimi! Ei ştiu foarte bine că PD a luat 15 la sută în alegerile din noiembrie 2014 şi din 15 la sută au ajuns la 60 şi ceva la sută prin cumpărare şi şantaj. Pe ei ce îi interesează? Să nu iasă lumea în stradă. Le e frică de oameni! Tremură la ideea că oamenii ies în stradă! E nevoie de o nouă elită la Chişinău, cu care să poată lucra preşedintele Iohannis şi puterea de la Bucureşti tocmai în construirea acelor instituţii puternice”, a mai spus analistul politic.

Armand Goşu a mai menţionat, printre altele, că reacţia Maiei Sandu, de a respinge sprijinul oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost foarte inteligentă şi corectă.

Nici oligarhul Vladimir Plahotniuc şi nici şefa serviciului de presă al Partidului Democrat nu au răspuns la telefon pentru comentarii. 

Vedeţi emisiunea completă de la Digi24, cu participarea lui Armand Goşu:

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.