Procurorii au cerut arestarea lui Usatîi doar în baza mărturiilor făcute de Gorbunţov.

„Aceste adresări video, în care Usatîi explică de ce Plahotniuc se teme de mărturiile killerului Proca, chiar au luat forma procesuală de „probe”, care ar indica asupra vinovăţiei lui Usatîi. Mai mult, în solicitarea procurorului nu se găseşte nicio aluzie asupra implicării personale a lui Usatîi la organizarea asasinării la comandă, în baza căreia, conform Codului de Procedură Penală, procurorul ar fi putut solicita reţinerea”, a comentat Usatîi.

Totodată, Renato Usatîi a publicat un fragment dintr-o convorbire telefonică cu un intermediar al killerului Vitalie Proca, bănuit că a tras în Gorbunţov. Usatîi spune că anume de aceste detalii ale convorbirilor se teme Plahotniuc, pentru că arată determinarea lui Proca de a vorbi despre comanditarul omorului - Vladimir Plahotniuc, aşa cum spune intermediarul lui Proca.

Amintim că, în martie 2012, bancherul rus Gorbunţov, stabilit la Londra, a fost împuşcat în faţa casei în care locuia. Chiar dacă a fost rănit, Gorbunţov a reuşit să intre în clădire şi să închidă uşa. Atacatorul a spart geamul uşii şi a continuat să tragă. În acel moment, el s-a tăiat, iar urmele de sânge i-au rămas. Gorbunţov a fost împuşcat de şase ori. Mai târziu, la locul faptei a fost găsită haina suspectului Proca.

În acea perioadă, Proca se afla în libertate, după ce a fost eliberat înainte de termen, la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc, lucru recunoscut de însuşi Proca în faţa anchetatorilor ruşi. Potrivit mărturiilor lui Proca, Plahotniuc ţinea legătura cu el prin intermediul lui Dorin Damir, conducătorul holdingului de pază „Argus” şi finul de cununie al lui Plahotniuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.