„Victoria unui candidat prorus, ca Igor Dodon, va avea o serie de consecinţe nefaste pentru actuala agendă publică, ce deocamdată sunt trecute cu vederea. În primul rând, aceasta va fi echivalent cu un eşec al forţelor proeuropene”, a declarat analistul politic, pentru IPN.

În context, Dionis Cenuşă a menţionat că guvernarea, în frunte cu Plahotniuc, a profanat ideea europeană.

„Segmente largi din populaţie continuă să asocieze întregul proces de integrare europeană şi chiar UE cu sistemul politic controlat de către Partidul Democrat din Moldova şi Vladimir Plahotniuc. Aceasta chiar dacă UE păstrează o anumită distanţă în relaţia cu Chişinăul, de la care cere reforme în sectoarele cheie (justiţie, financiar-bancar etc.), confirmat în cadrul Comitetului de Asociere, desfăşurat la Bruxelles (17 octombrie 2016), dar şi în Raportul pentru Politică Externă şi Securitate a Consiliului UE (17 octombrie 2016)”, a comunicat Cenuşa.

„Miza alegerilor din 30 octombrie 2016 nu este doar funcţia de preşedinte, dar şi sustenabilitatea şi continuitatea agendei europene pe termen mediu şi lung”, a punctat comentatorul politic.

Cât despre actuala guvernare, politologul a declarat: „În prezent, atât Parlamentul, cât şi Guvernul, sunt controlate de PDM, partid oficial condus de către oligarhul Vlad Plahotniuc”.