Potrivit lui Ion Sturza, cei trei au fost aduşi în politică de fostul comunist Mark Tkaciuk. După o perioadă de umilinţă şi ascultare, aceştia, însă, s-au răzvrătit.

„Trebuie să recunoaştem că Mark Tkaciuk este printre cei care au influenţat substanţial soarta moldovenilor mai bine de 15 ani. Ajuns accidental în anturajul liderului roşu - devenit între timp mov, a fost printre puţinii care nu era desconsiderat şi umilit public de „vojdi”, cum s-a întâmplat cu cei doi metri de… Zigzagurile politice de la Uniunea Vamală la integrarea europeană şi viceversa, de la ură la dragostea din „beci” cu Traian Băsescu, dar şi multe altele, le datorăm şi influenţei lui Mark Tkaciuk. Abil, viclean, erudit, dar şi încăpăţânat în a influenţa „lumea”, Tkaciuk cunoştea perfect limitele sale în a fi acceptat în funcţii cheie. Totodată, era şi dornic să-i scoată din proces pe „mastodonţii” Stepaniuc, Mişin, tanti Jenea... Nici „businessmenii” din anturaj nu-i prea plăceau”, a comentat Sturza pe contul său de Facebook.

„Ideea a fost să-i substituie cu cadre „naţionale”, obediente, docile şi manipulabile. A găsit candidaţii perfecţi – Igor Dodon, Marian Lupu (politică) şi Vlad Plahotniuc (afaceri). Sunt istorii diferite, implicaţii diferite, dar esenţa e una – un triunghi de „complici”, bine sudat. Însă „copiii”, după o perioadă de umilinţă şi ascultare, s-au răzvrătit împotriva „părintelui”. În treacăt fie spus, l-au lăsat şi pe generalul bătrân fără moştenire politică şi economică”, a adăugat Sturza.

„Se pare că Mark Tkaciuk a lăsat-o baltă (oare?), revenind la antropologie. În schimb, cei trei, ca niciodată, dau dovadă de coeziune! Triumfal merg spre absolutismul „stabilizator”. Nimic comun cu „iluminismul” lui Tkaciuk. Numai că această interdependenţă îi face extrem de vulnerabili. Există veriga slabă. Care este ea, vom vedea în timpul apropiat”, a conchis fostul premier.