„Uniunea Europeană riscă să îşi piardă aliatul, Republica Moldova cazând iar sub dominaţia Federaţiei Ruse în urma alegerilor din 30 octombrie, deoarece partidul de la guvernare nu doreşte să cedeze puterea altor forţe pro-europene”, indică Reuters.

Publicaţia mai scrie că moldovenii sunt tot mai dezamăgiţi de aşa zisul guvern pro-european, ultima picătură fiind jaful de un miliard de dolari din sistemul bancar.

Maia Sandu, fostul director executiv la Banca Mondială, prezentată în sondaje drept canidatul care poate lupta în turul doi cu un reprezentant al forţelor pro-ruse, a declarat jurnaliştilor britanici că se teme să fie marginalizată de un guvern pe care l-a văzut că este gata să „aranjeze” voturile în favoarea propriului candidat, doar pentru a se agăţa de putere.

Reuters mai notează că, în cadrul întrevederilor cu oficiali europeni, Maia Sandu le-a spus preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cancelarului german, Angela Merkel, şi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, despre starea lucrurilor din RM şi riscurile din cadrul acestui scrutin.

„Sunt aici să dau alarma, întrucât un număr tot mai mare de mare de funcţionari publici sunt presaţi să voteze candidatul sprijinit de guvern. Dacă cei de la putere vor manipula voturile, atunci pur şi simplu vor învinge ruşii”, a mărturisit Maia Sandu pentru Reuters.

„Europa va avea în vecinătatea sa mai multă instabilitate, un stat care eşuează şi eventual ar putea ajunge la un colaps”, a mai comentat Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a declarat pentru publicaţia britanică, că aceste alegeri sunt extrem de importante şi din cauza că viitorul preşedinte trebuie să aleagă procurorul general, iar aceasta este şansa cea mare de a distruge fenomenul corupţiei.

„Peste trei ani avem alegeri parlamentare, iar dacă acum alegem un preşedinte şi un procuror curat, vom mai avea timp să salvăm Moldova ca stat. În cazul în care nu se vor întâmpla aceste lucruri instituţiile vor fi capturate. Ar putea fi prea târziu”, a subliniat Sandu pentru Reuters.