Din componenţa delegaţiei aflată astăzi la Chişinău într-o vizită de monitorizare preelectorală fac parte Sandra Kalniete, vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, Cristian Dan Preda, coordonatorul PPE în Comisia pentru Afaceri Externe şi Laima Liucija Andrikiene, membră al Comitetului Internaţional de Comerţ.

Conducătoarea delegaţiei, Sandra Kalniete, a subliniat că acest scrutin este important pentru reputaţia Republicii Moldova, fiind urmărit de instituţiile europene, dar şi de creditorii internaţionali.

La rândul său, şeful statului şi-a exprimat încrederea că alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestei luni se vor desfăşura corect şi democratic. Timofti şi-a exprimat şi îngrijorarea în legătură cu informaţiile primite, inclusiv din mass-media, privind imixiunile externe în această campanie electorală, atât pe plan informaţional, cât şi prin intermediul finanţărilor.
 
Europarlamentarii s-au interesat în ce măsură cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului vor putea participa la acest scrutin prezidenţial, şeful statului subliniind lipsa surselor alternative de informare referitoare la programele candidaţilor pentru locuitorii regiunii.
 
„Pentru cetăţenii noştri din stânga Nistrului vor fi deschise, la fel ca şi la scrutinele anterioare, secţii de vot pe malul drept. Nu avem, însă, nici o garanţie că autorităţile de la Tiraspol nu le vor îngrădi, prin diferite mijloace, dreptul de a-şi exprima liber opţiunea de vot”, a spus Nicolae Timofti.
 
Referitor la votul diasporei, şeful statului a declarat că modalitatea electronică ar fi cea mai bună soluţie, dar, deocamdată, această procedură nu poate fi aplicată.

Precizăm că, tot astăzi, membrii delegaţiei Parlamentului European au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au îndemnat candidaţii proeuropeni să susţină candidatul unic al forţelor antioligarhice, Maia Sandu, la prezidenţiale.

Totodată, oficialii europeni au transmis un mesaj de mulţumire din partea preşedintelui Partidului Popular European, Joseph Daul, pentru liderul PPDA, Andrei Năstase, pentru sprijinul său acordat Maiei Sandu.