„Pentru a ne reabilita imaginea, trebuie să se anuleze Ordinul Republicii acordat celui mai mare hoţ. Nu poate un ordin de stat să se regăsească în mâinile lui Plahotniuc. Apoi, vom veni cu alte acţiuni consistente”, a declarat Maia Sandu în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenţia IPN.

Precizăm că „Ordinul Republicii”, distincţia de stat supremă, care se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii, i-a fost decernat lui Plahotniuc printr-un ordin semnat de preşedintele Timofti în iulie 2014. 

La rândul său, preşedintele PPDA, Andrei Năstase, care s-a retras din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu, a menţionat în cadrul dezbaterilor că printre primele acţiuni pe care trebuie să le întreprindă noul preşedinte este insistarea pe desfăşurarea unei anchete internaţionale în ceea ce priveşte jaful miliardului şi blocarea oricăror încercări de a pune povara furtului pe umerii cetăţenilor.

„Una dintre priorităţi, şi asta trebuia să facă şi Timofti, să se opună ca miliardul furat să fie pus pe seama oamenilor. Asta se poate face printr-o anchetă internaţională, astfel ca beneficiarul miliardelor furate, al spălărilor de bani, al atacurilor raider, al devalizării tuturor domeniilor bănoase, cel care beneficiază azi de 120 de milioane prin schemele energetice aplicate împreună cu Şevciuk, să fie pedepsit. În paralel cu ordinul de retragere al acestui ordin, Maia Sandu va transmite scrisori către guvernele statelor lumii, SUA, UE, pentru a impulsiona investigarea pe marginea furtului miliardului”, a spus Andrei Năstase.

Precizăm că Platforma Demnitate şi Adevăr, care a decis să o sprijine pe Maia Sandu la alegerile prezidenţiale, i-a solicitat liderului PAS să-şi asume punctele prioritare din programul prezidenţial al lui Andrei Năstase pentru primul an de activitate. Programul a fost construit în baza revendicărilor populare, enunţate de cetăţeni la protestele de amploare desfăşurate de Platforma DA. Printre priorităţi se numără soluţionarea problemei furtului miliardelor prin: insistarea asupra anchetei internaţionale privind jaful bancar şi spălarea miliardelor de dolari; contribuirea la recuperarea banilor şi sancţionarea hoţilor; blocarea prin toate mijloacele legale a tentativelor de punere a furtului miliardelor pe seama cetăţenilor, etc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.