În cadrul briefingului în care a anunţat că va fi candidatul unic, Maia Sandu a apreciat gestul lui Andrei Năstase de a se retrage. „Îi mulţumesc colegului Andrei Năstase pentru înţelepciunea şi curajul de a merge împreună spre victorie. Este nevoie de foarte multă dragoste de ţară pentru a lua o asemenea decizie. Platforma DA are un rol important în consolidarea mişcării antioligarhice şi în trezirea spiritului cetăţenesc în Moldova. Eforturile dvs. vor da izbândă, aveţi cuvântul meu”, a spus Maia Sandu.
 
Cel mai probabil, ar fi generat la fel de multe nemulţumiri în rândul susţinătorilor PAS şi retragerea Maiei Sandu din cursă în favoarea lui Andrei Năstase. Cert este că acum este extrem de important ca PAS şi PPDA să rămână pe front comun.
 
„Lupta pentru scoaterea Republicii Moldova din captivitate nu se termină la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Ea abia va începe. Vreau să-l aplaud pe Andrei Năstase, deoarece acesta este un semn de maturitate politică. În calitate de cetăţean, sper că societatea se va mobiliza în jurul candidatului comun. Dacă e vorba de Maia Sandu şi vom avea turul doi, în care acest candidat va fi oponentului lui Igor Dodon, societatea va avea şansa de a face un pas spre ruperea statului din captivitate”, susţine analistul politic Oazu Nantoi.
 
Şi analistul de la Bucureşti Armand Goşu atenţionează că acum este foarte important ca forţele antioligarhice, PPDA şi PAS, să se mobilizeze şi să lucreze cot la cot pentru a o promova pe Maia Sandu.
 
„Lumea ştie cine e Andrei Năstase. Nu am avut acelaşi sentiment, că este cunoscută foarte bine măcar ca nume, ca figură politică, şi Maia Sandu. Deci înţeleg, discutând cu diverşi sociologi, că Năstase era pe un trend ascendent. Dacă ar fi intrat în turul doi, poate că şansele lui ar fi fost mai mari. Dar devine acum total nerelevantă această discuţie. Doamna Maia Sandu sper din inimă că va fi sprijinită loial, activ de către cele două partide, PLDM şi PPDA. Sper ca domnul Năstase să rămână în Chişinău, să participe, să se implice în campania electorală. El are mult mai multă priză la oameni. În jurul lui am văzut cum se adună lumea imediat, e o figură mult mai cunoscută. Şi poate cu o mobilizare exemplară şi a Chişinăului, şi a provinciei, doamna Maia Sandu să izbutească să ajungă în turul doi. Repet: are un culoar extraordinar de favorabil. Nu trebuie să rateze această şansă pentru Moldova”, a comentat Armand Goşu.