„Vreau să-l aplaud pe Andrei Năstase, deoarece acesta este un semn de maturitate politică. În calitate de cetăţean, sper că societatea se va mobiliza în jurul candidatului comun. Dacă e vorba de Maia Sandu şi vom avea turul doi, în care acest candidat va fi oponentului lui Igor Dodon, societatea va avea şansa de a face un pas spre ruperea statului din captivitate. În opinia mea, dl Dodon nu se identifică nicidecum cu aşa-zisa luptă cu oligarhii”, afirmă Oazu Nantoi.

Analistul politic a menţionat, pentru Jurnal de Chişinău, că, deoarece au mai rămas zile numărate până la alegeri, e nevoie de mobilizarea tuturor resurselor şi de spargerea blocadei informaţionale din jurul acestui candidat: „Lupta pentru ruperea statului din captivitate nu se termină la 30 octombrie. Ea abia va începe”, a mai spus Nantoi.

Un alt expert, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a afirmat că e foarte dificil de făcut prognoze şi că acest candidat unic are şanse reale de a accede în turul doi al alegerilor. Important este, mai spune directorul IPP, ca societatea civilă să monitorizeze atent procesul, pentru a nu permite fraudarea alegerilor.

De menţionat că liderul PPDA, Andrei Năstase, a explicat retragerea sa din cursa prezidenţială, spunând că a făcut-o din dragoste pentru ţară, în situaţia în care dacă ar merge ambii candidaţi antioligarhici la alegeri, niciunul nu ar accede în turul doi, iar şansa istorică a RM, de a începe destructurarea regimului cleptocrat, ar fi ratată.