„Oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii, ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, prezidenţiale, locale ori în cadrul referendumului se pedepseşte cu o amendă în mărime de la 300 la 1000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu o amendă în valoare de la 3000 la 5000 de unităţi convenţionale”, se arată în proiectul de lege.

Alegătorii care pretind sau acceptă bani, bunuri sau servicii sau alte foloase în scopul exercitării drepturilor electorale, ar putea sancţionaţi cu o amendă de la 300 la 1000 de unităţi convenţionale, sau chiar ar putea fi condamnaţi la 3 sau 5 ani de închisoare.

Totodată, în acest document se arată că în categoria de bunuri intră băuturile alcoolice, produsele din tutun, pungile netransparente ce poartă numele şi prenumele candidatului, denumirea partidului, semne sau simboluri ale concurenţilor electorali.

Preşedintele fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu, a propus ca în cazul acestor prevederi să fie aplicată alegerea guvernatorului Găgăuziei. Acest amendament a fost acceptat.

În cadrul dezbaterii proiectului, unii deputaţi au declarat că acest proiect trebuie să fie schimbat, deoarece alegătorii nu trebuie pedepsiţi, însă candidaţii electorali, care săvârşesc această infracţiune, trebuie excluşi din cursa electorală.

În acest context, unul dintre autori, deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat: „Dacă păstram tradiţiile pe care le avem, atunci procesul electoral în unele regiuni nu o să fie politic, dar o să fie unul penal”.

Proiectul urmează să fie amendat şi votat în a doua lectură.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.