Chiar la începutul şedinţei, fracţiunea PSRM a cerut ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului să fie inclusă astăzi pe ordinea de zi, întrucât şedinţa din 3 octombrie a fost convocată cu mai multe abateri de la Regulamentul Parlamentului. Atunci, deputaţii care fac parte din majoritatea parlamentară au decis să o boicoteze, astfel s-a anunţat că moţiunea a picat, iar proiectul de lege privind conversia datoriei de peste 13 miliarde de lei în obligaţiuni de stat s-a considerat adoptat.

„Acea şedinţă a fost convocată de Biroul Permanent absolut neregulamentar în ziua când nu se petrec şedinţele. Deputaţii nu au avut posibilitatea să se prezinte. Flagrant sunt încălcate drepturile deputaţilor, nefiind inclusă moţiunea de cenzură pe ordinea de zi. Fracţiunea noastră nu poate să participe la şedinţa plen”, a declarat deputatul PSRM Vladimir Ţurcan.

„Fracţiunea PLDM rămâne la aceeaşi părere, că în procesul de discuţie a moţiunii de cenzură s-au comis încălcări, dar asta nu presupune că vom părăsi şedinţa de azi. Am fost aleşi de cetăţeni pentru a lucra. Nu trebuie să încălcăm procesul legislativ cu alte activităţi. Vom rămâne în sală, astfel ca majoritatea parlamentară să nu comită şi alte ilegalităţi”, a menţionat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Preşedintele Parlamentului a refuzat să supună votului includerea pe ordinea de zi a moţiunii de cenzură. „Nu voi pune la vot acest subiect. Aveţi libertatea să vă adresaţi Curţii Constituţionale sau aveţi posibilitatea să lansaţi o altă moţiune, dar cu o altă motivaţie”, a spus Candu.

În acelaşi timp, comuniştii, care la fel au părăsit şedinţa Parlamentului, spun că agenda de astăzi este una „de trădare”, prin care guvernarea încearcă să obţină finanţarea pentru menţinerea la putere.

„Agenda de astăzi nu are nimic în comun cu problemele cetăţenilor. Conţine doar proiecte de legi pe care guvernarea şi le-a asumat în faţa FMI. În semn de protest, fracţiunea PCRM nu va participa la şedinţa plenară”, a anunţat preşedintele fracţiunii comuniste Inna Şupac.

Şedinţa Parlamentului continuă fără cele două fracţiuni.