Formaţiunea a fost întotdeauna promotoarea consolidării forţelor democratice şi antioligarhice pe o platformă comună, cu o agendă comună atât pentru alegerile prezidenţiale, cât şi pentru cele parlamentare anticipate

„Suntem într-un moment important din istoria şi viaţa ţării noastre, moment pe care l-am apropiat împreună cu sutele de mii de cetăţeni, care, prin protest, şi-au cerut dreptul la o viaţă demnă, dând dovadă de curaj şi luciditate în lupta cu regimul oligarhic. Mişcarea protestatară a edificat şi a oferit cetăţenilor o nouă alternativă politică, Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, cu structuri temeinice în ţară şi diaspora, constituite din cei mai activi şi dedicaţi cetăţeni. Oameni care nu au avut funcţii publice, nu au participat în actul de guvernare, nu sunt implicaţi în scandaluri şi acte de corupţie. Am mobilizat, informat şi deşteptat întreaga ţară! Opinia publică internaţională a aflat despre gravele probleme de corupţie, în special despre jaful secolului şi beneficiarii finali”, se spune în declaraţia PPDA.

Totodată, datorită capacităţii de mobilizare a Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, a fost colectat numărul record de peste 400 000 de semnături, graţie cărora cetăţenii au obţinut dreptul să-şi aleagă preşedintele prin vot direct şi liber exprimat. A fost edificat în mod transparent profilul preşedintelui poporului, şi anume o persoană integră, profesionistă, curajoasă, de care se teme guvernarea şi aşa-zisa opoziţie geopolitică şi care poate pune capăt genocidului social.

De asemenea, în urma presiunii populare, Guvernul Gaburici a renunţat la oferirea încă a unei garanţii de stat în sumă de peste 7 mld. de lei, iar cel care controlează în totalitate statul, media şi justiţia, oligarhul Plahotniuc, nu a devenit premier. „Astfel, nu am permis oficializarea unui criminal într-o funcţie cheie în stat”, afirmă reprezentanţii PPDA.

„Am considerat că o soluţie bună pentru forţele democratice, dar şi pentru ţară ar fi să mergem în aceste alegeri cu un singur candidat al partidelor declarate antioligarhice, iar decizia să fie luată într-un termen rezonabil, în baza unor criterii obiective, consacrate de organizare şi desfăşurare a unei campanii electorale eficiente. Ne-am asumat în faţa cetăţenilor acest lucru şi ne vom respecta angajamentul, chiar dacă mecanisme importante de identificare a candidatului pentru funcţia de preşedinte cu cele mai mari şanse şi capacităţi de a câştiga alegerile prezidenţiale, sugerate de experţi naţionali şi internaţionali, nu au fost acceptate de partenerii de dialog, iar, în consecinţă, decizia a fost îndelung amânată”, se mai arată în declaraţia Platformei DA.

Precizăm că Platforma Demnitate şi Adevăr a oferit Partidului „Acţiune şi Solidaritate” un termen-limită până pe 13 octombrie, ora 14:00, pentru a-şi anunţa decizia cu privire la oferta făcută: desemnarea lui Andrei Năstase în calitate de candidat unic al forţelor antioligarhice, formaţiunii PAS revenindu-i dreptul de a propune candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.