„De data aceasta numărul secţiilor de votare este puţin mai mare ca data trecută, în schimb restricţiile impuse în privinţa actelor în baza cărora se poate vota au scăzut considerabil şansa de a avea acelaşi număr de votanţi. Nu se mai poate vota în baza buletinului, cum o fac cetăţenii în Moldova, şi nici în baza paşaportului expirat, cum s-a practicat data trecută. Astfel, un număr mare de persoane nu vor putea să-şi exercite dreptul la vot. Când la Congresul al VII-lea al Diasporei din august curent a fost adresată această întrebare reprezentanţilor de la CEC, răspunsul a fost că „aşa este legea”. Întrebarea „pentru cine a fost făcută legea, dacă nu ţine cont de posibilităţile şi drepturile unui număr considerabil de persoane şi dacă nu contravine Constituţiei” a rămas fără răspuns”, scrie Elena Drăgălin.

În această situaţie, femeia se adresează Curţii Constituţionale să clarifice dacă această decizie a CEC-ului încălcă sau nu drepturile cetăţenilor din diasporă.

„Dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor RM este garantat în Articolul 27 al Constituţiei. Deci cetăţenii din Diasporă ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii de acasă. Şi aici mă adresez şi solicit în mod public Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova explicaţia, de ce cetăţenii din Diasporă sunt lipsiţi de dreptul de a vota în baza buletinului în timp ce cei din ţară votează anume aşa? Sperăm că această încălcare a drepturilor cetăţenilor cu domiciliul în străinătate să fie eliminată cât mai curând ca la 30 octombrie să se poată vota şi în baza buletinului. Mă adresez şi Curţii Constituţionale a Republicii Moldova să clarifice dacă prin această decizie a CEC-ului sunt sau nu încălcate drepturile cetăţenilor din diasporă”, susţine Elena Drăgălin.

Reprezentanta diasporei din SUA mai spune că situaţia socială, politică şi economică din Moldova îi afectează pe toţi cetăţenii ei, inclusiv pe cei plecaţi peste hotare.

Întrebată ce cred moldovenii de peste ocean despre furtul miliardului, Elena Drăgălin a menţionat: „Lumea nu ar trebui să creadă, ci ar trebui să ştie cu siguranţă cine e vinovat. Este raportul Kroll - vrem să vedem şi partea a doua a lui. Sunt nişte condiţii impuse de FMI în baza cărora se va acorda împrumut suplimentar - poporul trebuie să ştie care sunt aceste condiţii. Atât cât informaţia respectivă nu este făcută publică, unica concluzie, speculativă, dar care se impune de la sine, este că actuala guvernare este implicată în această fraudă de proporţii dezastruoase pentru ţară”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.