Cel puţin asta arată cele 5 sondaje făcute publice în lunile septembrie-octombrie, adică perioada electorală. Şi dacă în cazul liderului PSRM lucrurile sunt clare, acesta conducând detaşat şi având o constanţă în rezultatele sale, atunci în cazul celorlalţi candidaţi lucrurile sunt diferite.

Astfel, pe parcursul acestei perioade s-a înregistrat o creştere constantă a liderului PPDA Andrei Năstase, dar şi a preşedintelui PD, Marian Lupu. În acelaşi timp, preşedinta PAS, Maia Sandu, a înregistrat o uşoară scădere.

Primul sondaj publicat a fost cel al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, realizat în perioada 2-10 septembrie. Atunci Dodon era pe prima poziţie, urmat de Maia Sandu, Andrei Năstase şi Marian Lupu.

Ca perioadă de desfăşurare a cercetării, a urmat sondajul realizat de către Magenta pentru IRI. În acesta, Năstase şi Maia Sandu se află deja la egalitate, ambii având câte 15,1% din opţiunile de vot exprimate.

A urmat sondajul realizat de către CBS-Axa, în perioada 14-25 septembrie. În această cercetare, la întrebarea de tip deschis, Năstase urcă pe poziţia secundă, depăşindu-i pe Maia Sandu şi Marian Lupu.

În cel de-al 4-lea sondaj, realizat de către Intellect-Group în perioada 19-28 septembrie, principala schimbare e apariţia lui Marian Lupu pe poziţia a 3-a, în timp ce Maia Sandu a căzut până pe 4. Şi aici primii doi au fost Dodon şi Năstase.

În ultima cercetare, realizată tot de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, în perioada 28 septembrie – 5 octombrie, poziţiile celor 4 candidaţi s-au păstrat.

Astfel, dacă am compara cifrele celor 4 prezidenţiabili cu şanse, se poate vedea clar trendul crescător pe care se află Dodon, Năstase şi Lupu, în timp ce Maia Sandu a pierdut constant teren, ajungând de pe poziţia a 2-a până pe locul 4.

Totodată, cifrele arată că în condiţiile în care Andrei Năstase şi Maia Sandu urmează să convină asupra unui candidat comun, şansele acestuia de a accede în turul secund ar fi însemnate, scorul însumat al celor doi candidaţi fiind practic dublu faţă de cel al lui Lupu.

Independent.md

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.