„Efectiv, în acest moment Plahotniuc stăpâneşte Moldova. Are bani, iar cu bani controlează oamenii. Şi-a pus oamenii în sistemul justiţiei pe care o controlează, la banca naţională. Republica Moldova este un stat falimentar. Nu mai are cum să ne ocupăm de europenizarea RM. În acest moment, Europa, România, SUA îşi pun problema ţinerii în picioare a RM ca stat independent. În momentul în care un tip pune gheara pe o ţară, aceasta nu mai are cum să fie considerată stat funcţional. În ultimele luni am ieşit din povestea europenizării de succes a Republicii Moldova”, a declarat fostul consilier pe probleme de securitate naţională al ex-preşedintelui României Traian Băsescu, Iulian Fota.

„Miliardul a fost furat cu contribuţia unora dintre pro-europenii noştri. Principalul aliat al lui Plahotniuc ştiţi cine este la Chişinău? Este Ghimpu. Pro-românul şi omul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit şi îl sprijină pe Plahotniuc pe un joc politic absolut murdar împotriva lui Filat. Ghimpu a sperat că dacă Filat se duce de râpă, el va prelua o parte din electoratul lui Filat. Ceea ce vreau să spun este că ce se întâmplă acum în Republica Moldova este o mizerie pe mai multe planuri, nu doar economic, dar şi politic. Oameni în care am avut încredere au adus Moldova în acest dezastru. Când furi un miliard, aclamând că vrei în Europa, este un scuipat peste propriul tău popor” a adăugat Iulian Fota.

Politicienii din România afirmă că decizia Curţii Constituţionale prin care preşedintele este obligat să numească un candidat susţinut de o majoritate parlamentară este una care îl avantajează pe Plahotniuc.

„Suspectez că nu este în regulă acea decizie. De fapt sub mandatul actualului preşedinte al Curţii Constituţionale au fost mai multe decizii foarte ciudate şi care au avantajat anumiţi actori politici. Plahotniuc vrea să fie prim-ministru, iar argumentul său este că dispune de majoritate. Visul lui Plahotniuc este să fie recunoscut în Europa un social-democrat veritabil. Preşedintele Timofti are două variante: ori îl desemnează pe Plahotniuc şi acesta are o majoritate în Parlament ori nu-l desemnează şi atunci au loc alegeri anticipate. Orice alt premier probabil nu va întruni majoritatea”, a menţionat secretarul executiv al PNL România, Radu Carp.