Plahotniuc este miliardar în euro, controlează trei partide parlamentare, aproape toată presa de la Chişinău, multe companii de stat şi băncile din Moldova; finul lui Plahotniuc este preşedintele Parlamentului; inima lui Plahotniuc bate la Moscova, iar obiceurile sale în afaceri şi politică sunt pe deplin ruseşti. Plahotniuc este părintele atacurilor raider, (adică al preluărilor în forţă), prin care a pus control pe o serie de bănci şi companii din Moldova.

Victor Ponta a participat la un eveniment caritabil al miliardarului moldovean organizat de una din fundaţiile sale. Ciudat este că Plahotniuc şi Ponta au dezvoltat o relaţie de amiciţie şi de sprijin politic reciproc. În ultimii trei ani Ponta a făcut cărare la Chişinău căutând tot felul de pretexte pentru a-i ajuta pe fraţii de peste Prut. Aici l-a întâlnit foarte des pe acest Plahotniuc.

Mai mult, fostul premier moldovean Iurie Leancă, care se declară proeuropean, a făcut campanie electorală pentru Ponta, iar opinia publică de la Chişinău ştie că Leancă este marioneta aceluiaşi Plahotniuc. Ponta şi Leancă spun unul despre celălalt că sunt prieteni. Cum se face însă că premierul României a intrat în anturajul acestui controversat Plahotniuc, cel care este acum adevăratul stăpân al Moldovei? Ce au păzit serviciile secrete româneşti?

Despre Plahotniuc serviciile româneşti şi cele ale NATO ştiu că este cetăţean român, el are de fapt două identităăţi paralele în România. În paşaportul românesc Plahotniuc poartă numele de Vladimir sau Vlad Ulinici. Informaţii publicate de jurnaliştii de investigaţie din Scoţia arată că Plahotniuc ar avea legături cu ceea ce se numeşte „jaful secolului”, prin care a fost furat 1 miliard de dolari din băncile din Republica Moldova. Scheme financiare elaborate arată că miliardul de dolari a fost şifonat prin intermediul unor companii fantomă controlate de Plahotniuc şi afaceristul Ilan Shor.

Victor Ponta nu a explicat ce fel de relaţie are cu Plahotniuc. La fel, fostul premier a stârnit controverse în anii 2013 şi 2014, când în mod succesiv a vizitat mai multe ţări din fosta Federaţie Rusă. Ponta a avut întâlniri în Kazakstan şi Azerbaidjan cu reprezentanţii companiilor petroliere Kazmunaigaz şi SOCAR. Pentru Kazmunai guvernul Ponta a aprobat o ştergere de datorii uriaşă în valoare de câteva sute de milioane de dolari în afacerea Rompetrol – compania cumpărată de kazahi de la Dinu Patriciu.

În tot acest hăţiş de informaţii şi relaţii care au în centru jocul de putere din Republica Moldova este clar că România, Statele Unite şi NATO de-o parte şi Rusia de cealăltă, se luptă în subterane. Dacă tot s-a întrebat Victor Ponta de ce a pierdut alegerile prezindenţiale, fostul premier ar trebui să-şi aducă aminte de implicarea prietenului său Sebastian Ghiţă în alegerile din Moldova.

Procurorii DNA lucrează la un dosar în care Ghiţă este suspectat că a finanţat cumpărarea de voturi in Republica Moldova pentru Ponta cu suma de 350 de mii de euro. Evident, Seby Ghiţă îl cunoaşte foarte bine pe acelaşi oligarh Vladimir Plahotniuc, care nu este nici el străin de modul în care s-a făcut campanie pentru Ponta la Chişnau.

„Viaţa politică şi economică din România este influenţată de lupta dintre Occident şi Rusia: lupta anticorupţie făcută de DNA (cu toate lucrurile bune sau mai puţin bune), schimbarea guvernului Ponta şi ascensiunea lui Cioloş sunt doar episoade dintr-un război mai mare”, a conchis Mănăstire în pastila sa de investigaţie de la postul B1 TV.

Sursa: comisarul.ro