„În Moldova asistăm la o bătălie între Occident şi Rusia, în care România pare să fie din nou spectatoare, în care România nu pare capabilă să intervină. Dacă România ar avea într-adevăr forţă de convingere, ar putea convinge o parte din partidele politice moldoveneşti să fie ceva mai suple”, a spus Cristian Pîrvulescu.

România a reuşit, după 2007, să fie mult mai activă în R. Moldova şi să sprijine anumite majorităţi - şi este unul dintre puţinele succese în politica internaţională ale lui Traian Băsescu, crede Cristian Pîrvulescu. În felul acesta, România a deranjat foarte mult Rusia, mai spune analistul. Ulterior însă, a pierdut oportunităţile şi în momentul de faţă, „partide care aveau o relaţie bună cu România, cum este Partidul Democrat, se situează în cealaltă tabără. Partidul Democrat a fost un partid care a avut un rol relativ constructiv în politica moldovenească. Până de curând. Acum preferă alianţa cu celelalte grupuri politice, se încearcă o altă formulă de majoritate şi de guvern, care îngrijorează foarte mult, pentru că linia proeuropeană a Republicii Moldova este într-adevăr pusă în pericol şi Rusia încearcă să destabilizeze nu doar Moldova, ci şi Ucraina şi Uniunea Europeană prin această strategie”, a punctat profesorul Cristian Pîrvulescu.

„Nu e vorba despre o simplă încercare de a stabiliza o ţară oarecare, ci de a crea probleme serioase. Este disperarea cu care regimul Putin luptă pentru a supravieţui. Situaţia economică a Rusiei este dezastruoasă, iar Rusia este nevoită să accelereze toate aceste procese pentru a se salva, pentru ca regimul lui Putin să se salveze. Pentru că dacă deprecierea economică continuă câteva luni de zile, simpatia de care se bucură Putin se va fi prăbuşit. Opinia publică rusă se va schimba în momentul în care magazinele vor fi goale”, a explicat analistul politic, la Digi24.

„De ce fac moldovenii alegeri proaste? Pentru că nu au prea multe soluţii, nu prea au multe oferte”, spune Cristian Pîrvulescu. Într-o societate cu 40 la sută rusofoni, partidele politice nu reuşesc să-şi atragă susţinere. Există foarte mulţi nostalgici ai Uniunii Sovietice, or instabilitatea politică n-a făcut decât să crească această nostalgie.

Politologul mai crede că pentru Republica Moldova 2016 este un an dificil şi poate chiar crucial în ceea ce priveşte existenţa sa statală, în condiţiile în care situaţia din estul României devine gravă şi nu se ştie ce se va întâmpla în Ucraina în continuare, riscurile pentru Moldova cresc foarte mult.

„Moldova este împărţită în momentul de faţă în trei părţi – o parte prorusă; o parte, mică, dar importantă, proromânească şi există undeva la mijloc o porţiune a societăţii care este indecisă, care ar dori să fie europeană fără să întoarcă spatele Rusiei. E o ecuaţie foarte dificil de rezolvat, iar oamenii politici de la Chişinău nu par capabili să ajungă la o înţelegere, la compromis. Partidele politice nu par capabile să negocieze în momentul de faţă”, a punctat profesorul român.

„Cred că, în logica destabilizării, Rusia îşi doreşte alegeri anticipate în Republica Moldova, pe care partidele care o susţin să le câştige în mod clar, pentru a putea avea o bază legitimă în zonă şi pentru a încerca să destabilizeze în egală măsură România, dar mai mult Ucraina”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.