„Relaţiile mele cu PD sunt complicate. Eu am venit conştient în acest partid, cum mi-a dictat inima, în 2009. Dar ceea ce se întâmplă cu partidul în ultima vreme, ceea ce se spune şi se face din numele PD de către anumite persoane, nu corespunde viziunilor mele. Am luat o decizie pe care urmează să o spun colegilor la următoarea şedinţă a Consiliului Naţional, când va fi el, pentru că demult nu a fost convocat. Ultima dată a avut loc în toamna 2014. Este rău, pentru că atunci când Consiliul nu se convoacă deja al doilea an, deciziile nu se iau reprezentativ. Eu nu pot şi nu vreau să răspund pentru deciziile care se iau parcă şi din numele meu, fără ca eu să am posibilitatea să le influenţez. Nu este corect”, a declarat Andrei Popov, în cadrul unei emisiuni la TVC21.

Totuşi, ambasadorul a spus că nu are de gând să iasă din partid. „Nu intenţionez să plec, dar intenţionez să-mi apăr reputaţia. Dacă nu poţi influenţa anumite lucruri, măcar detaşează-te, dă-te într-o parte”, a adăugat acesta.

Totodată, Andrei Popov a criticat dur mai multe decizii ale PD din ultima perioadă. „Demiterea Guvernului Streleţ a fost o greşeală. Cu atât mai mult că ne-au promis că vom avea Guvern în două săptămâni şi deja mergem pe a zecea. Şi cum l-au demis tot e o problemă”, spune membrul PD.

„Este imposibil ca într-o ţară atât de mică şi divizată ca Republica Moldova să conduci singur, să conducă un singur partid. Pentru PD e foarte important să aibă un partener, doi. Singurul partener real pentru PD este PLDM. Însă acum, după arestarea lui Vladimir Filat şi distrugerea lui politică, încrederea între PD şi PLDM este pierdute ireversibil. O să treacă anii, dar încredere n-o să mai fie”, a mai adăugat Popov.

Democratul a criticat şi absenţa a cinci deputaţi PD la şedinţa Parlamentului în care urma să fie sau nu învestit Guvernul Sturza şi care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Mai mult, Popov a dat de înţeles că lipsa acestora a fost intenţionată şi acceptată de conducerea partidului.

„În primul rând, când preşedintele desemnează un premier, este decizia şefului statului, aşa că fii bun şi nu ignora. În al doilea rând, cum poţi să decizi din start că nici nu o să asculţi ce are de spus? Întâlneşte-te, ascultă ce are de spus, pentru că Sturza este un om cu idei interesante şi bune, iar după asta nu vota, poftim. Nu înţeleg de ce deputaţi din PD au lipsit de la şedinţă. Eu am fost deputat în Parlament şi vreau să vă spun că la sfârşitul lunii august, anul 2009, pe noi ne-au obligat să fim prezenţi la muncă, mort-copt, indiferent că naşte soţia sau avem deplasare, toţi suntem obligaţi să venim la muncă, la ora 8:00. Chiar a fost atunci un caz când din fracţiunea PD lipsea un deputat şi s-a pornit o adevărată alertă, au fost sunaţi vecinii lui. Până la urmă, se scăpase omul cu somnul, se mai întâmplă, dar iată cum se procedează atunci când vrei cu adevărat să realizezi ceva”, a menţionat Andrei Popov.

Amintim că, acum o săptămână, Andrei Popov a declarat că liderul PD, Marian Lupu, nu este în măsură să ia decizii fără a-l consulta pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al formaţiunii. Tot atunci, Popov a anunţat că în scurt timp va părăsi Consiliul Politic Naţional al partidului, din cauza că PD a susţinut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ fără a consulta Consiliul Politic al formaţiunii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.