Acesta a criticat inconştienţa unora dintre politicienii aşa-zis pro-europeni de la Chişinău, care ameninţă să tergiverseze instalarea Guvernului Sturza.
„Moldova este în pragul colapsului. Vă mai pot spune, deşi n-aş vrea să fie un subiect de comentarii, totuşi Moldova fără un împrumut de 60 de milioane de euro de la România nu îşi poate închide bugetul anului viitor”, a argumentat el, acuzând faptul că un individ ca Plahotniuc face jocuri politice să fie el premier când preşedintele Timofti îi refuză acest lucru exact datorită background-ului lui legat de afaceri, de putere, de legături cu Moscova, de inconsecvenţe democratice.

„Dacă mâine în Parlament acest guvern va fi respins datorită unuia din partidele care se pretind a fi pro-europene, deci partidul lui Lupu, acest om ar trebui evacuat din Republica Moldova”, a spus fostul preşedinte despre oligarh, adăugând că face un rău enorm ţării.
El a precizat că a schimbat păreri cu preşedintele Nicolae Timofti pe 1 ianuarie, când s-au felicitat, şi a avut cuvinte de laudă pentru nominalizarea lui Sturza ca premier şi pentru guvernul curat pe care acesta l-a propus.

Băsescu a comentat că i se pare ciudat că autorităţile române au acceptat ca Plahotniuc să aibă alt nume în paşaportul românesc decât în cel moldovean. „Dubla cetăţenie nu înseamnă şi două nume. Trebuia să îl cheme tot Plahotniuc şi în paşaportul din România, iar cine i l-a făcut are o problemă”, a subliniat el.

Totodată, fostul şef de stat a criticat atitudinea autorităţilor de la Bucureşti în ceea ce priveşte Republica Moldova. „România trebuia să se implice, să discute. România a reuşit întotdeauna, cel puţin în mandatele mele, să transmită punctul de vedere către partidele pro-europene. Este clar că la Bucureşti se manifestă o indiferenţă inacceptabilă pentru ce se întâmplă acolo. Atâta timp cât Federaţia Rusă e călare pe ei, cu mass-media, oameni de influenţă, bani, cu tot ce vrei, tu stai în România şi priveşti în zare să vezi ce-o ieşi la Chişinău?”, a spus el.

Băsescu a adăugat că parcursul european al Chişinăului a fost posibil datorită faptului că România nu a stat să contemple ce s-a întâmplat peste Prut şi a încercat să echilibreze influenţa rusă.

Amintim că Ion Sturza a fost desemnat pe 21 decembrie de către preşedintele Nicolae Timofti, iar astăzi echipa premierului desemnat va cere votul de încrede în Parlament.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.