„Preşedintele şi-a arătat regretul în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Parlament. Ar fi fost corect să ne expunem asupra programului, problemelor ţării, dar şi neprezenţa este un fel de vot. Am avut un schimb de opinii. M-a felicitat pentru prestaţie şi eu îi mulţumesc. Preşedintele rămâne azi să mediteze ce va face mai departe, luând în consideraţie interpretările Curţii Constituţionale şi intenţiile partidelor de a crea o majoritate parlamentară. Mă retrag în viaţa mea privată şi aştept să vă ce se întâmpla mai departe”, a declarat Ion Sturza.
 
Fostul candidat la funcţia de premier a fost întrebat dacă a discutat cu şeful statului despre un nou candidat.

„Nu putem să discutăm despre viitorul candidat pentru că acesta trebuie să fie propus de Parlament. Dacă nu va fi creată o majoritate parlamentară, preşedintele va fi liber să ia o decizie. Un nou candidat la postul de premier, dar şi pentru cele miniştri vor trebui să întrunească aceleaşi criterii de integritate”, a mai spus Ion Sturza.

Şedinţa specială de astăzi a Parlamentului în care urma să fie votat Guvernul Sturza a fost închisă din lipsă de cvorum, iar tentativa de învestire a cabinetului de miniştri a fost declarată eşuată.

Socialiştii şi comuniştii au spus din start că nu vor participa la şedinţă, însă PD, PL, PLDM şi grupul Leancă ar fi asigurat cvorumul în Parlament.

Trei deputaţi de la PL şi cinci de la PD au absentat însă, provocând lipsa de cvorum. Este vorba despre Artur Gutium, Alina Zotea şi Iurie Dîrda de la PL şi Valentina Buliga, Vasile Botnari, Vladimir Andronachi, Elena Bacalu, Iurie Nichiforciuc şi Corneliu Padnevici de la PD.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.