„Îl vom informa pe preşedintele ţării privind munca noastră pe care o reluăm împreună cu colegii din alte fracţiuni parlamentare, deputaţi pro-europeni. Ne angajăm într-un proces de negocieri privind formarea acestei majorităţi parlamentare şi prezentarea rezultatului acestor negocieri şefului statului până luni, ziua de 11 ianuarie cu solicitare de desemnare a candidatului majorităţii”, afirmă liderul PD, Marian Lupu.

„O să încercăm din nou cu PLDM, PD şi grupul Leancă să iniţiem din nou discuţii pentru a forma o majoritate parlamentară”, spune şi liderul PL, Mihai Ghimpu.

Fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor, care numără 19 deputaţi, dintre care unul, liderul formaţiunii, Vladimir Filat, se află după gratii, condiţionează prezenţa sa la masa de negocieri cu dreptul de a înainta candidatul pentru funcţia de prim-ministru. 

„Noi optăm pentru dreptul Partidului Liberal Democrat de a desemna candidatul pentru funcţia de prim-ministru în cadrul unei viitoare majorităţi şi în aceste condiţii am putea participa în cadrul unei viitoare majorităţi, dacă ni se va recunoaşte dreptul de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Dacă Consiliul Politic Naţional într-o perspectivă apropiată va decide altfel, vom anunţa public”, a precizat liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ.

Precizăm că la dreptul de a înainta candidatul la funcţia de premier pretinde şi Partidul Democrat, cu 19 deputaţi în Parlament, care anterior l-a propus pe oligarhul Vladimir Plahotniuc şi care, în urma unei alianţe cu 14 legislatori care au părăsit Partidul Comuniştilor, poate conta pe 34 de voturi. Fracţiunea parlamentară a PL numără alţi 13 deputaţi, iar din grupul lui Iurie Leancă fac parte trei legislatori. Ultimii nu şi-au anunţat, deocamdată, intenţiile, dar anterior au participat la negocieri cu PD şi PL în vederea formării Guvernului. Pentru a crea o coaliţie parlamentară cu 51 de mandate, care să-l oblige pe şeful statului să desemneze un anumit candidat pentru funcţia de premier, precum a decis Curtea Constituţională, acestor forţe ar trebui să li se alăture cel puţin un deputat.