De la şedinţă au lipsit toţi deputaţii fracţiunii PSRM, cei din PCRM, care au şi anunţat din start că nu vor participa la şedinţă. Nici cei 14 transfugi din PCRM nu s-au prezentat la şedinţă.

Deputaţii PD, PL, PLDM şi grupul Leancă ar fi asigurat însă cvorumul în Parlament, dacă nu lipseau nouă deputaţi din PL şi PD.

Este vorba despre Artur Gutium, Alina Zotea şi Iurie Dîrda din Partidul Liberal şi Valentina Buliga, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Elena Bacalu, Eugen Nichiforciuc şi Corneliu Padnevici de la Partidul Democrat.

Întrebat de ce au lipsit cei trei deputaţi liberali, liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că „absenţele au fost motivate”. La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că „le-a permis deputaţilor să se ocupe de problemele familiale”.

De menţionat că fostul candidat desemnat la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, a declarat după şedinţă că a fost surprins de lipsa de cvorum, în situaţia în care au existat asigurări, inclusiv de la PD, că deputaţii se vor prezenta la şedinţe. „Ştiam că va fi o tendinţă „să nu-i dăm voie lui Sturza să vorbească în Parlament”. A fost o teamă mare pentru mesajul pentru din Parlament. Am mizat pe cvorum, am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile care reies din Constituţie, să-şi întrerupă vacanţele”, a spus Ion Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.